Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prokuratúra vyšetruje Facebook pre xenofóbne príspevky
Zdielať na

Prokuratúra vyšetruje Facebook pre xenofóbne príspevky

Zdroj: SITA

HAMBURG / Štátne zastupiteľstvo v Hamburgu začalo vyšetrovať internetovú sociálnu sieť Facebook kvôli podozreniu, že pomáha šíriť nenávistné posolstvo zameraná proti utečencom. Sociálna sieť sa toho údajne dopustila, pretože nemaže xenofóbne príspevky svojich užívateľov. Informovala o tom rozhlasová stanica Deutsche Welle.

Podnet na prokuratúre podala právnická kancelária z bavorského Würzburgu. Podľa nej Facebook ponecháva viditeľné príspevky, ktoré sú otvorene rasistické alebo útočia na ľudskú dôstojnosť.

"Facebook sa (u týchto príspevkov) stále tvári, ako by sa nič nedialo. Iné prípady pritom ukazujú, že keď Facebook chce, veľmi rád príspevky maže," uvádza sa v podnete.

Minister spravodlivosti

Prokuratúra začala so sociálnou sieťou vyšetrovanie pre podozrenie z napomáhania na štvanie proti skupine osôb. Podľa hovorkyne prokuratúry je zatiaľ otvorené, či vyšetrovanie vyústi v konkrétne obvinenia.

Už v auguste kritizoval prístup Facebooku k správam s xenofóbnym obsahom nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas. Podľa ministra uplatňuje sociálna sieť dvojaký meter pri mazaní príspevkov.

Facebook automaticky odstraňuje všetky príspevky, na ktorých sa objavia nahí ľudia, rasistické a xenofóbne príspevky ale podľa ministra, aj napriek upozorneniu iných užívateľov, zostávajú dostupné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy