Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Bruseli trvá najvyšší stupeň ochrany, školy a metro otvoria v stredu
Zdielať na

V Bruseli trvá najvyšší stupeň ochrany, školy a metro otvoria v stredu

BRUSEL / V Bruseli naďalej platí najvyšší stupeň pohotovosti, ktorý v sobotu vyhlásili pre bezprostrednú hrozbu teroristického útoku. Školy a metro začnú postupne otvárať v stredu.

V ostatných častiach krajiny zostane pohotovosť na treťom stupni. Mieru hrozby podľa premiéra zrejme opäť prehodnotia v pondelok 30. novembra.

Od stredy otvoria školy

"Čo sa škôl týka, rozhodli sme sa ich v stredu otvoriť s dodatočnými bezpečnostnými opatreniami. Taktiež metro bude v stredu opäť v prevádzke," upresnil podľa AFP belgický premiér Charles Michel po rokovaní bezpečnostnej rady.

Premiér pripustil, že hrozba je rovnaká ako v nedeľu, ale je vôla sa vrátiť k bežnému životu. Za potenciálne terče útokov opäť označil nákupné centrá, obchodné ulice a verejnú dopravu. "Disponujeme vážnymi poznatkami o tom, že môže dôjsť k ďalším útokom," vysvetlil bez ďalšieho upresnenia Michel.

Od soboty sú v Bruseli zavreté školy a v prevádzke nie je z bezpečnostných dôvodov ani metro.

Zavretá stanica metra:

SITA

Pomoc pri útokoch

Podľa miestnych médií bolo bezprecedentné opatrenie prijaté po tom, čo vyšetrovatelia uviedli, že niektoré osoby žijúce v Bruseli sa priamo zapojili do prípravy a prevedenia teroristického útoku 13. novembra v Paríži. Atentáty si vo francúzskej metropole vyžiadali 130 životov.

Predstavitelia belgickej železnice vyzvali ľudí cestujúcich medzinárodnými rýchlovlakmi, aby sa dostavili na stanicu najmenej pol hodinu pred odchodom z dôvodu nových bezpečnostných opatrení. Kontroly podľa nich predlžujú odbavenie hlavne na staniciach v Paríži, Bruseli a Antverpách.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy