Polojasno
19°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
V Nemecku žije 43 000 islamistov, z toho 420 môže znamenať hrozbu
Zdielať na

V Nemecku žije 43 000 islamistov, z toho 420 môže znamenať hrozbu

BERLÍN / V Nemecku žije asi 43 000 islamistov, z toho 420 by mohlo predstavovať bezpečnostnú hrozbu. V rozhovore, ktorý priniesol denník Die Welt, to povedal šéf Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch.

Kriminalisti podľa Holgera Müncha ale v súčasnosti nemajú indície, že by v krajine bezprostredne hrozil teroristický útok. Bezpečnostnú situáciu po atentátoch v Paríži ale Münch hodnotí ako vážnu. 

"V Nemecku zatiaľ nemožno znížiť stupeň pohotovosti," povedal šéf Spolkového kriminálneho úradu o bezpečnostnej situácii v krajine. "Radikálni islamisti mieria na západné ciele, tiež na spolkovú republiku. Sme v situácií, kedy existuje závažné riziko, v tejto chvíli ale nemáme žiadne indície toho, že by existovali konkrétne plány pre atentát," uviedol.

Islamisti v hľadáčiku

Kriminalisti podľa Müncha pozorne sledujú nemeckú islamistickú scénu, na ktorej pôsobia najmä vyznávači radikálneho salafizmu a navrátilci zo Sýrie. 

"Prinajmenšom o 70 týchto navrátilcoch vieme, že v Sýrii boli vo výcvikovom tábore teroristov alebo tam získali bojové skúsenosti," povedal šéf Spolkového kriminálneho úradu.

Podľa neho sú ale salafisti rovnako nebezpeční ako ľudia, ktorí sa zapojili do násilností na Blízkom východe, pretože sa snažia radikalizovať ďalších moslimov. Propagande salafistov podliehajú podľa Müncha stále mladší ľudia. 

Oslovujú migrantov

Salafisti sa snažia osloviť aj utečencov, ktorí do Nemecka prichádzajú. "Zatiaľ ale nemáme žiadne indície, že by do Nemecka prišiel nejaký terorista vydávajúci sa za žiadateľa o azyl, ktorý by tu chcel spáchať atentát," upozornil Münch. 

Podľa neho dostal Spolkový kriminálny úrad viac ako sto udaní, že sú medzi utečencami ľudia, ktorí sa zapojili do bojov v Sýrii a páchali vojnové zločiny. Tieto udania spravidla prichádzajú od ostatných migrantov. "Všetky tie prípady prešetrujeme. Väčšinou ale ide o zámenu osôb alebo o cielenú diskreditáciu," povedal Münch. Kriminalisti podľa neho vedú vyšetrovanie zhruba v desiatke prípadov. 

Bezpečnosť občanov

Münch tiež zdôraznil, že v Nemecku nie je bezpečnostné vákuum a že úrady používajú všetky zákonom povolené prostriedky na to, aby zaistili bezpečnosť občanov. 

"Vyhodnocujeme situáciu na základe aktuálnych informácií a aktuálneho vývoja a robíme všetko pre to, aby k teroristickým útokom nedošlo. V minulosti sa nám tak podarilo zabrániť jedenástim atentátom," povedal šéf Spolkového kriminálneho úradu.

Francúzi už identifikovali mužov, ktorí útočili v Paríži, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy