Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Analytik: útok mohol byť tragickejší, bezpečnostné zložky nezlyhali
Zdielať na

Analytik: útok mohol byť tragickejší, bezpečnostné zložky nezlyhali

BRATISLAVA / Útok mohol byť oveľa tragickejší. Tvrdí to uznávaný český bezpečnostný poradca a odborník na hrozby terorizmu generál Andor Šándor. Bývalý náčelník Vojenskej spravodajskej služby Českej republiky poukázal na správne rozhodnutie francúzskeho šéfa zásahu uzavrieť futbalový štadión Stade de France aj s tisíckami divákov.

"Najhoršie by bolo, keby vznikla neriadená panika, únik ľudí, tie východy zo štadióna, hoci je ich veľa, nie sú nejak veľké, a keby sa ten dav natlačil do toho, tak mohlo prísť k oveľa väčšiemu problému," tvrdí Andor Šándor.

Uväznení na štadióne

Diváci na futbalovom štadióne zostali na nejaký čas uväznení aj po zápase, s odstupom hodín analytik považuje postup francúzskych bezpečnostných zložiek za správny.

"Teraz už vieme, že to bolo dobré rozhodnutie, lebo sa nič nestalo. V tej chvíli, keď sa musel ale šéf zásahu rozhodnúť, ako bude postupovať, bola to pre neho zložitá otázka, ako bude postupovať, teraz vieme, že postupoval asi dobre," hovorí odborník na hrozby terorizmu.

"To číslo je desivé, vždy je desivé, keď je zabitý čo len jeden človek takýmto spôsobom. Keď si zoberieme ten deathmetalový koncert, kde bolo 1 500 ľudí, štadión, kde hralo Francúzsko a Nemecko, môžeme skôr hovoriť o šťastí, že tých mŕtvych nebolo viac," hovorí Šándor.

Prezident Francois Hollande telefonuje krátko po výbuchoch na futbalovom štadióne Stade de France:

SITA

Mohol byť ešte tragickejší

Analytik tiež predpokladá, že zásahové jednotky nemali žiaden teoretický priestor začať s teroristami vyjednávať. "Väčšinou sa vyjednáva, keď ale majú zložky informácie, že budú zabíjať," dodáva Šándor.

"Francúzske bezpečnostné zložky sú profesionálne, ja by som im by v túto chvíľu nedokázal nič vytknúť," dodáva analytik.

Parížsky čierny a súčasne krvavý piatok 13. mohol byť vzhľadom na použité automatické samopaly a miesta útokov, ktoré si atentátnici vytipovali, ešte tragickejší.

"Oni si vybrali typ zbrane a vybrali si miesta, kde prevedú ten útok s veľkou koncentráciou osôb. Oni kalkulovali s veľkým počtom obetí. A skôr môžeme hovoriť, že je to šťastie, že tých mŕtvych, hoci ich bolo dosť, že ich nebolo podstatne viac," dodáva Šándor.
Šandor

Na parížskom štadióne Stade de France, ktorý bol jedným z miest teroristického útoku sa našiel sýrsky pas jedného útočníka. Oznámila to francúzska polícia. Na štadióne našli podľa serveru Libération aj egyptský pas.

Tri výbuchy

Prvé výbuchy sa simultánne ozvali neďaleko dvoch vchodov do štadiónu krátko pred pol desiatou pri priľahlej reštaurácii McDonald´s. V športovej aréne pre 80 tisíc ľudí bol priateľský futbalový zápas Francúzsko - Nemecko. Na akcii bol aj francúzsky prezident, ktorého ochranka evakuovala.

Celkovo zazneli tri výbuchy, zahynul jeden človek a traja atentátnici.

Pozrite si rozhovor s uznávaným analytikom Andorom Šándorom:

V Paríži sú naše štáby a reportéri Rastislav Striško a Martin Krpač.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy