Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Z gréckych ostrovov idú ďalší migranti, Merkel chce spravodlivé prerozdelenie
Zdielať na

Z gréckych ostrovov idú ďalší migranti, Merkel chce spravodlivé prerozdelenie

Zdroj: SITA

ATÉNY/BERLÍN/ŠTOKHOLM / Tisíce utečencov opäť zamierili z gréckych ostrovov na kontinent potom, čo v piatok skončil niekoľkodňový štrajk miestnych lodných prepravcov. V Berlíne sa zase konala demonštrácia, ktorú usporiadala protimigrantská strana Alternatíva pre Nemecko (AfD). Sprevádzali ju potýčky s odporcami extrémistov. Vo Švedsku zase vyhorela prázdna budova, o ktorej sa uvažoval ako o ubytovni pre utečencov.

Podľa gréckeho denníka Ethnos sa v sobotu ráno vylodilo v aténskom prístave Pireus ďalších 4 000 utečencov, ktorí predtým čakali na prevoz trajektami z ostrovov Lesbos, Samos a Chios.

Pre štrajk lodných prepravcov sa migrantov nahromadilo na ostrovoch väčšie množstvo, podľa niektorých odhadov až 25 000.

Grécke médiá obviňujú taktiež turecké úrady, že nerobia nič pre to, aby utečencom zabránili v preplavovaní mora. Ethnos vdal obsiahly materiál s fotografiami o tom, ako sa utečenci hromadia na tureckých plážach za bieleho dňa.

Pašeráci im nafukujú gumové člny a vysielajú ich potom na more. Plavidlá riadia po obdržaní základných pokynov sami migranti. Pri ich neskúsenosti to prispieva k opakujúcim sa tragédiám, kedy preplnené člny stroskotávajú ešte skôr, než dorazia do cieľa.

Protest v Berlíne

V Berlíne na pochod pod heslom "Azyl má svoje limity, červená karta pre Merkel", prišlo asi 3 500 ľudí. Podľa agentúry DPA sa im postavilo do cesty zhruba 600 ľudí, ktorí sa pustili do demonštrácie v sede. Viac ako tisícka policajtov ich nakoniec prinútila uvolniť. Policajti zadržali desať odporcov AfD, zranil sa jeden policajt.

V Berlíne bolo na sobotu nahlásených niekoľko ďalších demonštrácií odsudzujúcich xenofóbne reakcie v Nemecku.

Nemecká kancelárka Angela Merkel v dnešnom pravidelnom videoposolstve znova vyzvala k spravodlivejšiemu rozdeľovaniu utečencov v Európe. Zatiaľčo do Nemecka od januára prišlo 758 000 žiadateľov o azyl, zbytok únie, ktorý nie je zasiahnutá prívalom utečencov, ponúkol ubytovanie len stovkám ľudí.

SITA

Požiar v Štokholme

Švédsko, ktoré patrí v prijímaní utečencov k najaktívnejším krajinám v EÚ, zažilo ďalšie podpaľačský útok proti zariadeniu, ktoré mohlo poslúžiť ako ubytovňa pre migrantov.

Prepadli taktiež budovu pre prisťahovalecké deti bez sprievodu na juhu krajiny. Má vyrazené okná a steny pokreslené proticudzineckými heslami. Jedna osoba bola zadržaná a obvinená z vandalizmu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy