Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vatikán vyšetruje únik dôverných dokumentov, dvaja ľudia sú zatknutí
Zdielať na

Vatikán vyšetruje únik dôverných dokumentov, dvaja ľudia sú zatknutí

Zdroj: SITA

VATIKÁN / Vo Vatikáne sa zrejme schyľuje k ďalšej afére s odcudzením dôverných interných dokumentov podobné prípadu VatiLeaks z roku 2012, v ktorom bol za únik informácií odsúdený komorník vtedajšieho pápeža Benedikta XVI.

Prokuratúra obvinila dvoch členov pápežskej komisie, že sa nabúrali do počítača hlavného audítora, ktorý mal dohliadať na transparentnosť hospodárenia cirkevného štátu, napísala agentúra APA. Informácie vraj odovzdávali novinárom.

Zatknutý bol vysoko postavený španielsky duchovný a laická členka komisie, uviedli prokurátori.

Dva zatykače

Generálny audítor Libero Miloň bol pápežom vymenovaný do funkcie tento rok v júni. Vo vatikánskej hierarchii je úplne nezávislý a môže overovať hospodárenia a riadenia akejkoľvek zložky cirkevného štátu. Na jeho popud začali úrady preverovať podozrenie, že sa ktosi nabúral do jeho počítača.

Taliansky denník La Stampa informoval, že boli vydané zatykače na dvoch členov osobitnej pápežskej komisie Cose, ktorá má dohliadať na administratívnu reorganizáciu vatikánskeho aparátu.

Vydanie kníh

Túto komisiu menoval pápež krátko po svojom nástupe do úradu v roku 2013. Prokuratúra potvrdila, že už cez víkend zatkli dvovh ľudí - španielskeho duchovného Lucia Ángela Valleja Baldu a laickú členku komisie Francescu Chaouqui. Ženu prepustili keď sľúbila, že bude s vyšetrovateľmi plne spolupracovať.

Vyšetrovanie podľa všetkého súvisí s plánovaným vydaním dvoch kníh, v ktorých sa ich autori - Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi - zameriavajú práve na vatikánsku finančnú správu. Knihy sľubujú odhalenie údajných nezrovnalostí a majú vyjsť v stredu.

Zrada dôvery

Vatikán ale teraz zvažuje právne kroky, aby vydávanie kníh zabránil. Obsahujú totiž podľa neho ukradnuté dokumenty a sú "zradou dôvery danej pápežom", citovala z oficiálneho vyjadrenia agentúra ANSA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy