Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Islamisti sú veľkou hrozbou, šéf britskej kontrarozviedky MI5 chce viac právomocí
Zdielať na

Islamisti sú veľkou hrozbou, šéf britskej kontrarozviedky MI5 chce viac právomocí

Zdroj: ISIFA

LONDÝN / Šéf britskej kontrarozviedky MI5 Andrew Parker uviedol, že islamskí radikáli sú pre Britániu najväčšou hrozbou s akou sa stretol za 32 rokov svojho pôsobenia u tajných služieb. Aby bola Británia bezpečná, je potrebné zvýšiť sledovanie digitálnej komunikácie.

Nové zákony umožňujúce väčší dohľad nad prenášanými dátami začne britský parlament schvaľovať budúci týždeň.

Sledovanie komunikačných kanálov

Parker v prejave, z ktorého citovala agentúra Reuters zopakoval, že  extrémisti plánujú v Británii krvavé atentáty. Hrozba je podľa neho "takého rozsahu a rastie takým tempom", že to počas svojej kariéry doteraz nevidel.

Šéf MI5 sa v potrebe väčšieho sledovania komunikačných kanálov zhoduje s premiérom Davidom Cameronom. "Islamský štát používa množstvo moderných komunikačných prostriedkov na šírenie nenávisti a na inšpirovanie extrémistov, niekedy len v tínedžerskom veku, k útokom akýmkoľvek spôsobom," uviedol Parker.

Viac právomoci pre tajných

Parker a Cameron podľa Reuters už roky vyzývajú k tomu, aby bezpečnostné zložky mali viac právomocí a mohli tak lepšie predchádzať teroristickým útokom, ako bol atentát v Londýne v roku 2005. Štyria britskí islamskí radikáli pri ňom vtedy zabili 52 ľudí.

Voči takému kroku ale existuje v krajine široká opozícia, dokonca aj v prostredí Cameronových konzervatívcov. Odpor proti väčšiemu sledovaniu posilnil prípad niekdajšieho agenta NSA Edwarda Snowdena. Ten vyzradil špionážne praktiky amerických aj britských tajných služieb.

Proti sú aj rôzne organizácie na ochranu ľudských práv, ktorí väčšiu moc pre bezpečnostné zložky vnímajú ako útok na základné slobody.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy