Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mladík riskoval život, preletel na klzáku do Sýrie
Zdielať na

Mladík riskoval život, preletel na klzáku do Sýrie

JERUZALEM/DAMAŠK / Izraelský Arab preletel z Izraelom kontrolovanej časti Golanských výšin do Sýrie na padákovom klzáku. S odvolaním sa na armádu o tom informoval izraelský denník Haarec.

Dvadsaťtriročný mladík údajne riskantnú akciu podnikol, aby sa mohol po boku radikálov pripojiť do sýrskej vojny.

Izraelská armáda incident stále vyšetruje. Spočiatku panovali obavy, že do Sýrie vietor zaniesol Izralečana, ktorý sa venoval športovému paraglidingu, a že ho vo vojnou zmietanej krajine zajali islamisti.

Neskôr sa podľa armádneho hovorcu ale ukázalo, že nešlo o nehodu. Izraelský Arab z dediny Džaldžúlja severne od Tel Avivu do Sýrie preletel úmyselne. Na mieste pristátia muža podľa zástupcu izraelskej armády niekto vyzdvihol.

Izraelskí Arabi

Do vojny v Sýrii sa na stranu radikálov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada v uplynulých niekoľkých rokoch pridali desiatky izraelských Arabov.

Pohraničné Golanské výšiny Izrael obsadil počas vojny v roku 1967. O štrnásť rokov neskôr 1 200 kilometrov štvorcových anektoval, približne 510 kilometrov štvorcových kontroluje Sýria. Z pohľadu medzinárodného práva je anexia nelegálna.

Lietanie v oblakoch láka čoraz viac aj Slovákov, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy