Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Nemecku dobodali pri potýčke kandidátku na starostku
Zdielať na

V Nemecku dobodali pri potýčke kandidátku na starostku

KOLÍN NAD RÝNOM / Záver kampane pred voľbami nového starostu nemeckého Kolína nad Rýnom narušil dnes útok na nezávislú kandidátku Henriette Reker, ktorú počas návštevy miestneho trhu napadol muž ozbrojený nožom.

Vyšetrovatelia dnešného útoku na nemeckú političku Henriette Reker, ktorá kandiduje na post starostu Kolína nad Rýnom, vychádzajú z predpokladu, že motívy páchateľa súvisia s jeho nenávisťou voči cudzincom, informuje agentúra DPA.

Podľa citovaného vyjadrenia vrchného prokurátora Ulfa Willuhna "výpovede svedkov v tejto chvíli naznačujú, že pri tomto čine boli smerodajné xenofóbne motívy páchateľa". Doplnil, že to potvrdzujú aj slová samotného útočníka, ktorého zadržali po tom, ako bodol Reker nožom do krku a spôsobil jej vážne zranenie.

Udalosť sa odohrala deň pred voľbami starostu pri stánku vládnej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU), ktorá podporuje Rekerovú spolu so Zelenými a slobodnými demokratmi (FDP).

Podľa policajného hovorcu, ktorého cituje DPA, na mieste útoku v kolínskej štvrti Braunsfeld vypukla šarvátka, pri ktorej sa zranili ďalšie štyri osoby, z toho jedna ťažko. Ozbrojeného muža v odhadovanom veku 30-40 rokov sa podarilo zadržať.

Kandidátkin volebný tím prostredníctvom siete Twitter informoval, že zranená politička nie je v ohrození života. Oznámil tiež zastavenie kampane pred nedeľňajšími voľbami. Tie sa zrejme uskutočnia i napriek tomuto incidentu, keďže podľa mestskej hovorkyne zákony umožňujú voľby zrušiť len v prípade úmrtia niektorého z kandidátov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy