Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Angela Merkel je favoritkou na Nobelovu cenu za mier
Zdielať na

Angela Merkel je favoritkou na Nobelovu cenu za mier

OSLO / Nemecká kancelárka Angela Merkel je podľa stávkových kancelárií najväčšou favoritkou na zisk tohtoročnej Nobelovej ceny za mier. Dostať by ju mohla za svoje úsilie pri riešení migračnej i ukrajinskej krízy. Nórsky Nobelov výbor oznámi meno laureáta v piatok o 11:00 SELČ.

Veľké šance majú podľa odhadov aj pápež František, ruský opozičný denník Novaja gazeta či iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf a šéf americkej diplomacie John Kerry, ktorí tento rok dospeli k dohode o obmedzení iránskeho jadrového programu.

Pomoc utečencom i ženám

V súvislosti s najrozsiahlejšou utečeneckou krízou od druhej svetovej vojny by mohli Nobelovu cenu za mier udeliť napríklad aj Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého pracovníci pomáhajú utečencom na ich strastiplnej ceste do Európy, či eritrejskému katolíckemu duchovnému Mussiemu Zeraiovi, uvádzajú pozorovatelia.

Rovnako ako v predchádzajúcich rokoch sa spomína aj meno konžského gynekológa Denisa Mukwegeho, ktorý pomáha obetiam znásilnenia i niekdajšieho spolupracovníka americkej tajnej služby NSA Edwarda Snowdena, ktorý pred dvomi rokmi zverejnil materiály amerických tajných služieb o rozsiahlom sledovaní komunikácie Američanov i ľudí v zahraničí.

Najmladší držiteľ

Minulý rok Nobelovu cenu za mier dostala vtedy sedemnásťročná pakistanská bojovníčka za právo dievčat na vzdelanie Malala Júsufzai, ktorá sa stala vôbec najmladším držiteľom tohto ocenenia.

Vo štvrtok udelili Nobelovu cenu za literatúru. Pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy