Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Povstalci na Donbase majú nový typ nebezpečnej ruskej zbrane, tvrdí OBSE
Zdielať na

Povstalci na Donbase majú nový typ nebezpečnej ruskej zbrane, tvrdí OBSE

MOSKVA/KYJEV / Medzinárodní pozorovatelia zaznamenali na východe Ukrajiny nový typ ruského raketometu. To podľa nich svedčí o pokračujúcom záujme Moskvy o tento región aj napriek tomu, že jej pozornosť sa v súčasnosti sústreďuje na Sýriu.

Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny, informovala, že jej tímy na východe Ukrajiny prvýkrát zaznamenali aj výskyt mobilného raketometu TOS-1 "Buratino".

Podľa podpredsedu misie OBSE na východe Ukrajiny Alexandra Huga sa raketomet vyskytoval v separatistami kontrolovanej oblasti okolo obce Kruhlyk, ktorú proruské sily využívajú ako výcvikový priestor.

Hug vyjadril znepokojenie nad výskytom tejto zbrane v blízkosti demarkačnej čiary, odkiaľ mali byť v súlade s mierovými protokolmi stiahnuté všetky typy ťažkých zbraní. Upozornil aj na jej deštrukčný potenciál a celoplošný zásah.

Veľký ničivý potenciál

Buratino je vybavený termobarickými bojovými hlavicami. Zbraň najprv vytvorí oblak paliva zmiešaného so vzduchom, ktorý vzápätí exploduje. Jedna salva má schopnosť "vyčistiť" plochu s rozlohou kilometer štvorcový.

Môže zničiť celé bloky budov a zabiť všetko živé v dosahu. Časť odborníkov o zbrani hovorí, že pre všetko, čo zasiahne, to znamená "peklo na zemi".

Rusko je jediným výrobcom tohto druhu zbrane a na Ukrajinu ju do vypuknutia tamojšieho ozbrojeného konfliktu nevyvážalo, informovali IHS Jane's Group a Stockholm International Peace Research Institute, ktoré monitorujú vývozy zbraní vo svete.

Stretnú sa

Agentúra Reuters konštatuje, že najnovšie zistenia OBSE sú nepríjemné pre Kremeľ, ktorý zmiernil svoju rétoriku voči Ukrajine a preniesol svoju pozornosť na Sýriu, kde v stredu spustil nálety na pozície protivládnych povstalcov.

Správa OBSE sa objavila krátko pred tým, ako sa v piatok ruský prezident Vladimir Putin v Paríži stretne s kolegami z Francúzska, Nemecka a Ukrajiny, aby s nimi rokoval o najnovšom vývoji v ukrajinskom Donbase, kde sa situácia upokojila po uzavretí prímeria.

Západ tvrdí, že Rusko bombarduje v Sýrii všetko, len nie pozície islamistov. Ako to je? Pozrite si analýzu:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy