Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ukrajinci sú vyzbrojení, majú americké pušky a bulharské pancierovky
Zdielať na

Ukrajinci sú vyzbrojení, majú americké pušky a bulharské pancierovky

KYJEV / Ukrajinská Národná garda, ktorej jednotky bojovali po boku regulérnej armády na východe krajiny s proruskými separatistami, obdržala do výzbroje veľkorážne odstreľovačské pušky Barrett americkej proveniencie, ako aj nové protitankové zbrane. Oznámilo to ruská agentúra TASS s odvolaním sa na ukrajinského ministra Arsena Avakova.

Washington až doteraz odmietal Kyjevu dodať "smrtiace" zbrane, ale už vlani v decembri sa na internete objavili správy o tom, že ukrajinskí obchodníci so zbraňami uzavreli kontrakt s americkou firmou Barrett na dodávku pušiek.

"Dočkali sme sa! Obdržali sme nové zbrane pre doplnenie jednotiek Národnej gardy pôsobiacich proti skupinám pokúšajúcim sa preniknúť cez línie našej obrany a proti nepriateľským diverziám a prieskumným skupinám. Postačí trocha výcviku a prípravy a naši ostreľovači môžu vyskúšať výkonnú a modernú zbraň proti živej sile a technike nepriateľa vo všetkých bojových jednotkách Národnej gardy," napísal Avakov na Facebooku o puškách Barrett ráže 12,7 milimetra.

Novinka pre nepriateľov

Dodal, že do výzbroje boli zaradené tiež protitankové reaktívne granáty DRTG-73, čo bude poriadna "novinka pre nepriateľské tanky a transportéry" vzhľadom na to, že tieto strely sú vybavené tandemovou hlavicou s dvoma kumulatívnymi náložami: prvá prerazí dynamickú ochranu tanku, druhá potom vlastný pancier o hrúbke až 700 milimetrov.

Podľa dostupných správ sú tieto pancierovky vyrábané v Bulharsku.

Ukrajina je vyzbrojená, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy