Polojasno
19°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Výrazne sa sprísnili podmienky pre získanie povolenia na výstup na Everest
Zdielať na

Výrazne sa sprísnili podmienky pre získanie povolenia na výstup na Everest

KÁTHMANDÚ,BRATISLAVA / Na Mount Everest sa pôjde ťažšie ako doteraz. Výrazne sa sprísnili podmienky pre získanie povolenia na výstup na Everest. A to tak pre horolezcov ako aj horských turistov. Vďaka tomuto rozhodnutiu nepálskej vlády sa teda počet výprav zníži. No zároveň príde ich štátna kasa o milióny dolárov.

Nepálska vláda svoje rozhodnutie obhajuje tým, že chce chrániť najvyššiu horu sveta. Podľa mnohých sa totiž z Mount Everestu počas posledných rokov stal cirkus, ktorý láka čoraz viac ľudí.

Zdravotný stav, kondícia

Na základe zmien už povolenie na výstup nedostanú ľudia mladší ako 18 a starší ako 75 rokov. Navyše úrady chcú posudzovať zdravotný stav, kondíciu aj skúsenosti žiadateľov. "Si neviem predstaviť ten okamih, kedy dôjde k ukazovaniu tých dokumentov, ktoré v podstate nebudú nikým relevantným nejakým spôsobom overené," myslí si Peter Hámor, ktorý úspešne zdolal najvyššiu horu sveta trinásťkrát.

Nepálska vláda však chce byť nekompromisná, chce zabrániť hazardovaniu so životmi v snahe pripísať si rôzne svetové rekordy. "Nemali by sme vydávať povolenia ľuďom, ktorí sú slepí, nemôžu chodiť alebo nemajú ruky. A nehľadajte za tým žiadnu diskrimináciu," tvrdí vo vyhlásení minister turistiky Nepálu Góvinda Karki.

Amputované prsty

"Berú za postihnutých ľudí aj tých, ktorí majú amputované prsty na rukách," objasnil Hámor.

Známy slovenský horolezec bol už o nových pravidlách získania povolenia vystúpiť na Everest informovaný priamo z Káthmandú aj písomne. "Je sprísnené aj to, kto o toto povolenie žiada ako vedúci expedície, lebo tam je pravidlo, že by to mal byť človek, ktorý už bol minimálne na jednom 8-tisícovom vrchole," dodáva Hámor.

Zlá organizácia

Na toto i ďalšie požiadavky nepálskej vlády budú musieť dbať aj cestovné kancelárie. A dá sa predpokladať, že v Káthmandu si dobre spočítali aj to, či ich zavedenie nových pravidiel nepripraví o príliš veľkú časť zisku. Na nepálsku vládu sa práve za posledné roky vznieslo množstvo kritiky, a to za zlú organizáciu výstupov, pri ktorých zahynulo nemálo ľudí.

Tá teraz tvrdí, že vďaka sprísneným pravidlám by nešťastí malo byť oveľa menej.

Reportáž o Mount Evereste spracovala redaktorka Mária Dulaiová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy