Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Zabávač či učeň: Súperi v prezidentskej debate útočili na Trumpa
Zdielať na

Zabávač či učeň: Súperi v prezidentskej debate útočili na Trumpa

SIMI VALLEY / Desať amerických republikánskych uchádzačov o prezidentský úrad útočilo v stredu večer v televíznej debate na favorita Donalda Trumpa. Súperi ho napríklad obvinili, že je len detinským zabávačom.

"Na pánu Trumpovi je zábavné to, že ide o kvalitu druhej triedy," vyhlásil podľa agentúry DPA senátor Rand Paul.

Narážky na reality šou

Guvernér amerického štátu Wisconsin Scott Walker vyslovil narážku na Trumpovu televíznu reality šou The Apprentice (Učeň), keď povedal: "V Bielom dome nepotrebujeme učňa."

Trump najprv robil grimasy, keď dostal otázku, či by mu mali byť zverené americké jadrové zbrane, ale potom poukázal na svoje podnikateľské skúsenosti - tie sú podľa neho dôkazom, že dokáže ešte viac prispieť k úspešnosti Spojených štátov.

"Som oveľa, oveľa lepší podnikateľ než zabávač a práve návrat takéhoto myslenia potrebuje naša krajina," povedal Trump."A verte mi, že môj temperament je úplne v poriadku, je úplne pokojný. Ale budeme v zahraničí rešpektovaní. Teraz nie sme rešpektovaní," dodal.

Je líder, ale...

Trumpov nečakaný politický vzostup otriasol republikánskou prezidentskou politikou a jeho súperi vyrazili do protiútoku, keď sa v debate rozoberali témy ako jadrová dohoda s Iránom, čínske kybernetické útoky či prisťahovalectvo. Televízna debata sa konala v prezidentskej knižnici Ronalda Reagana v kalifornskom meste Simi Valley, severne od Los Angeles.

Trump podľa posledných prieskumov verejnej mienky vedie, ale tento týždeň spoločný prieskum televízie CBS News a denníka New York Times ukázal, že republikánsky outsider Ben Carson - neurochirurg na dôchodku, takisto bez politických skúseností - náskok Trumpa zmenšuje. Trump totiž dosiahol 27-percentnú podporu a Carson 23-percentnú.

Carly Fiorinová, bývalá riaditeľka spoločnosti Hewlett-Packard, bola zrejme odhodlaná získať v tejto televíznej debate čo najviac bodov. Často sa totiž do Trumpa púšťala priamo a chcela vedieť jeho názor na špecifické problémy zahraničnej politiky - chcela zvýrazniť jeho nedostatočnú hĺbku znalostí.

Putin bude "priateľ"

Trump sa však odvolal na svoje medzinárodné podnikateľské dohody a dodal, že bude vedieť urovnať aj medzinárodné krízy. "Myslím, že budem vedieť vychádzať s Putinom. Budem vedieť vychádzať aj s ostatnými a budeme mať oveľa stabilnejší svet," vyhlásil.

Jeb Bush, predtým pokladaný za favorita, v uvedenom prieskume ďaleko zaostal a umiestnil sa na tretej priečke. Bush bol v debate nútený brániť svoje rodinné väzby ako syn a brat posledných dvoch republikánskych prezidentov.

Debata trvala päť hodín a vysielala ju spravodajská televízia CNN. 

Trump mal nedávno aj konflikt s novinárom, nechal ho vyhodiť z tlačovky:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy