Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rusko navrhlo vojenské rozhovory o Sýrii, Američania návrh zvažujú
Zdielať na

Rusko navrhlo vojenské rozhovory o Sýrii, Američania návrh zvažujú

MOSKVA/WASHINGTON / Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu v stredu oznámila, že zvažuje, ako zareaguje na ruský návrh viesť spoločné vojenské rozhovory o Sýrii. Moskva tam posilňuje svoje jednotky a americké bojové lietadlá podnikajú každý deň nálety proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS).

Americký minister zahraničných vecí John Kerry uviedol, že o návrhu Kremľa diskutuje s Bielym domom aj s Pentagónom.

Hroziaci stret lietadiel

Návrh mu predložil v posledných dňoch v telefonátoch jeho ruský náprotivok Sergej Lavrov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Kerry neuviedol podrobnosti návrhu, ale naznačil, že zabezpečuje, aby sa americké a ruské lietadlá nedostali v Sýrii do vzájomného konfliktu.
Moskva a Washington tvrdia, že ich spoločným nepriateľom je Islamský štát, ktorého bojovníci ovládajú obrovské územia v Sýrii.

Ruská podpora Asadovi

Rusko však podporuje vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Spojené štáty upozorňujú, že posilňovanie počtu ruských vojakov v Sýrii len zhoršuje tamojšie násilie.

Kerry vysvetlil, že USA stále zvažujú návrh Kremľa, ale on osobne je presvedčený, že rozhovory s Moskvou môžu odvrátiť nedorozumenia a konfliktné situácie.

Pozrite si videoreportáž agentúry Reuters:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy