Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Býčie zápasy sa po trojročnom zákaze vracajú do San Sebastianu
Zdielať na

Býčie zápasy sa po trojročnom zákaze vracajú do San Sebastianu

SAN SEBASTIAN / Do baskického mesta San Sebastian sa vo štvrtok vrátia býčie zápasy. Stane sa tak po trojročnej odmlke. Udalosť ale čelí vlne kritiky. Mnoho španielskych miest sa totiž po nedávnych komunálnych voľbách vyjadrilo za zákaz tejto kontroverznej tradície.

"Bude to veľmi emotívny a špeciálny deň," hovorí promotér zápasov Pablo Chopera o štvrtkovej udalosti.

Práve zrušenie zákazu populárnych býčích zápasov bolo jednou z prvých vecí, ktoré spravila novozvolená koalícia Baskickej národnej strany a Socialistov.

San Sebastian je výnimkou v trende, ktorého sa momentálne drží Španielsko: po májových komunálnych voľbách, v ktorých vyhrali socialisti s ľavičiarmi, zvažovali desiatky obcí po celej krajine zákazy býčích zápasov alebo aspoň obmedzenie ich verejného sponzorovania.

San Sebastian sa, aj napriek výčitkám, vracia k tradícii. "Chceme ukázať svetu, že aj napriek týmto svojvoľným opatreniam, že miesto, ktoré je rovnako významné, ako miestne námestie, bude znovuotvorené pre býčie zápasy," povedal Chopera španielskemu denníku El Mundo.

Zápasy bude vysielať štátna televízia TVE a očakáva sa, že udalosť navštívi aj sám kráľ Juan Carlos.

Druhoradí občania

Nadšencov tejto kontroverznej tradície vyzýva k účasti aj toreador Sebastian Castella. "Vyjdime von a naplňme arény," napísal v liste, ktorý El Mundo zverejnil. "Poďme do ulíc - sú rovnako naše, ako demonštrantov," hlása. 

Zároveň poukázal na predsudky, ktoré sa spájajú s povolaním toreádora. "Sme unavení z toho, že nás berú ako politické nástroje a náš obraz je denno-denne hanobený v médiách," vyhlásil.

SITA

Tvrdí, že tých, ktorí pracujú v tejto oblasti, ľudia vnímajú ako druhoradých občanov s obmedzenou slobodou prejavu a umeleckej tvorby.

"Tvrdia, že sme vrahovia. Pre rozmary tých, ktorí v mene pokroku berú ľuďom slobodu, prichádzame o prácu," povedal narážajúc na vyjadrenia novozvolených mestských rád, ktoré sa vyslovili proti býčím zápasom.

Sú proti

Starostka Madridu Manuela Carmen sa zaviazala, že sa na zápasy nepoužije ani euro z verejných peňazí. Rovnako sa vyjadril aj starosta Valencie Joan Ribó.

Novozvolený starosta mesta La Coruña Xulio Ferreiro povedal, že mesto zvažuje zrušiť povolenia pre plánované býčie zápasy a mestský úrad v Zaragoze, ktorý vedie Pedro Santisteve, sľúbil ukončiť verejné financovanie akcií, pri ktorých sa zle zaobchádza so zvieratami.

Niektoré obce, vrátane Dénie a Alicante, zvažujú referendum, zatiaľ čo rada v Palme de Mallorca minulý mesiac odsúhlasila zákaz poskytovania povolení na organizáciu býčích zápasov.

SITA

Sloboda prejavu

Castella v reakcii na to vyzýva nadšencov tejto tradície i ochrancov slobody prejavu k akcii. "Vyjadrime sa a hrdo vyhlásme, že chceme uplatniť naše právo na účasť na býčích zápasoch. Chceme, aby sme mohli slobodne vyjadrovať našu vášeň, bez toho, aby nás nazývali vrahmi," vyhlásil.

"Pretože dnes to sú býčie zápasy, zajtra to ale môže byť iný umelecký prejav, ktorý sa im nebude pozdávať," dodal.  

Podobne kontroverzné sú aj oslavy sviatku sv. Fermína, ktoré sú spájané s tradičnými behmi pred býkmi. Pozrite si video zo španielskej Pamplony:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy