Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Utečenci chcú ísť do Británie. Riskujú svoje životy, aby sa tam dostali
Zdielať na

Utečenci chcú ísť do Británie. Riskujú svoje životy, aby sa tam dostali

CALAIS / V najväčšom utečeneckom tábore vo francúzskom Calais žijú stovky utečencov. Televízii JOJ opísali dramatické chvíle, ktoré zažívali pri úteku z Afriky či Ázie. Každý deň teraz riskujú, že zomrú pod kolesami kamiónov smerujúcich do Veľkej Británie.

Utečenci zo Sudánu či Eritrey zažívali doma krušné chvíle. "Veľa rodín bolo pozabíjaných," hovorí jeden z utečencov.

"U nás vládnu diktátori, odpovedajú guľkami. V mojom meste zabili 65 študentov univerzity, mojich kolegov," opisuje situáciu v krajine utečenec z Eritrey Dingo.

Tisíce utečencov

V Calais žijú Afgánci, Sýrčania, Sudánci či Lýbijci. Jedlo dostanú podľa informácií TV JOJ dvakrát do týždňa. Inak si musia kupovať za svoje peniaze, občas tam prídu ľudia z okolí, ktorí ich nakŕmia.

"Tri mesiace som cestoval z Eritrey do Sudánu. Potom do Čadu a Líbye," dodáva Dingo. "Prešiel som veľa krajín v Európe. Macedónsko, Srbsko a nakoniec som sa dostal sem," opisuje jeden z utečencov. 

Cez sprostredkovateľa sa dostali do Talianska. Trpeli morskou chorobou, videli otupených kamarátov a prekonali ďalších tisíc kilometrov, aby sa dostali do Calais na severe Francúzska.

Na cestu minuli úspory rodičov, ktorí chcú zachrániť svoje deti. "Sto tisíc eur, áno veľa peňazí. Teraz tu žijeme piati bratia. Požičal nám kdekto v rodine a teraz tu hladujeme," tvrdí Abrahám z Eritrey.

Utečenci v tábore vo francúzskom Calais tvrdia, že hladujú. Ich vytúženým cieľom je Veľká Británia:

SITA

Cieľom Veľká Británia

Posledné kroky sú stále v nedohľadne. Utečenci sa chcú dostať do Veľkej Británie. Jediným spôsobom ako sa dostať do vytúženého cieľa je kamión na trajekte. "Skúsil som to mnohokrát. Polícia ma naposledy zhodila z návesu. Zlomil som si nohu, nemôžem poriadne chodiť," dodáva Abrahám.

"Prejdem cez hrb, neudrží sa a už je pod kolesami," opisuje slovenský vodič kamiónu Pavel. Utečenci tvrdia, že sa o to pokúsia ešte veľakrát. "Buď sa mi to podarí alebo zomriem. Inú možnosť nemám," hovorí utečenec.

V utečeneckom tábore v Calais nakrúcal Martin Krpač, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy