Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Rokovanie v Bruseli o Grécku sa skončilo bez výsledku
Zdielať na

Rokovanie v Bruseli o Grécku sa skončilo bez výsledku

BRUSEL / Medzi Gréckom a jeho hlavnými veriteľmi zostávajú stále veľké rozdiely. Aj preto ministri financií eurozóny prerušili stredajšiu večernú schôdzu v Bruseli. Mimoriadne rokovania euroskupiny by mali pokračovať vo štvrtok na obed, na poslednú chvíľu pred konaním summitu EÚ.

Pred rokovaniami ministrov financií eurozóny, ktoré netrvali ani dve hodiny, grécky premiér Alexis Tsipras mal dlhé a náročné rozhovory s predstaviteľmi hlavných veriteľov - Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF).

Kompromis

Zlyhanie rokovaní ministrov financií naznačuje, že Tsiprasovi sa zrejme nepodarilo dosiahnuť kompromis s veriteľmi o povahe reforiem, ktoré by Atény mali uskutočniť na oplátku za uvoľnenie ďalšej finančnej tranže zo strany EÚ a získania potrebných pôžičiek pre záchranu Grécka pred štátnym bankrotom a vystúpením z eurozóny.

Tsipras chcel nadviazať na rozhovory s hlavnými veriteľmi ešte počas noci zo stredy na štvrtok. Informáciu potvrdili viaceré diplomatické zdroje EÚ.

Podpredseda EK pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis oznámil, že trojka veriteľov spolu s gréckou stranou sa pokúsia nájsť dohodu do rána, respektíve vo štvrtok do obeda, keď euroskupina bude pokračovať v druhom kole rokovaní s gréckym ministrom financií Janisom Varufakisom.

Zvýšenie daní

Grécka ľavicová vláda v rámci nových reformných návrhov prisľúbila najmä zvýšenie daní na dosiahnutie rozpočtových úspor. Na druhej strane MMF požadoval viac škrtov na strane štátnych výdavkov a harmonogram pre dôchodkovú reformu, čo Tsipras aj vzhľadom na nálady domácich voličov zamietol.

Grécko musí najneskôr v utorok na budúci týždeň (30.6.) splatiť 1,6 miliardy eur. Vláda z Atén však tieto peniaze v štátnej kase nemá, aj preto sa spolieha na rozmrazenie finančnej tranže EÚ vo výške 7,2 miliardy eur.

Situácia v krajine je napätá. Striedajú sa protesty tých, ktorí nesúhlasia so škrtmi vo financiách s tými, čo súhlasia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy