Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dohody o dlhu musia grécki poslanci schváliť skoro, spory nemiznú
Zdielať na

Dohody o dlhu musia grécki poslanci schváliť skoro, spory nemiznú

ATÉNY / Prípadnú dohodu Atén s medzinárodnými veriteľmi musia grécki zákonodarci schváliť pred vypršaním záchranného programu pre zadĺžené Grécko na konci mesiaca. Povedal to v stredu grécky minister hospodárstva Jorgos Statchakis.

Novými gréckymi reformnými návrhmi sa budú v stredu večer opäť zapodievať ministri financií krajín používajúcich euro. V balíku návrhov, ktorý má Grécku otvoriť cestu k ďalším peniazom, stačí podľa Statchakisa vyriešiť "dve alebo tri" otázky. Časť gréckej vládnej koalície zároveň upozornila, že bez zmienky o odpise dlhov žiadny text nepodporí.

Grécku 30. júna vyprší záchranný program, ktorý bol už raz predĺžený. Krajina bez dohody s Medzinárodným menovým fondom, Európskou centrálnou bankou a Európskou komisiou z neho nedosiahne na zostávajúcich 7,2 miliárd eur.

Súhlas ministrov

Financie Atény potrebujú, do konca júna ich totiž čaká splátka MMF a v ďalších mesiacoch ďalšie podstatné splátky, predovšetkým ECB. Neschopnosť splácať by pritom mohla vyústiť až v odchod krajiny z eurozóny.

Všetky strany tlačí čas. Pred vyplácaním peňazí z programu je aj po dohovore s inštitúciami nutný súhlas ministrov financií eurozóny. V niekoľkých prípadoch, vrátane Nemecka, naviac aj súhlas národných parlamentov.

Tri konkrétne body

Na túto skutočnosť upozornil v stredajšom vysielaní televízie Mega tiež minister Statchakis. Grécki poslanci vzhľadom k tomu podľa neho musia schváliť možnú dohodu do utorka 30. júna. "Domnievam sa, že súhlas musí prísť vzápätí," povedal podľa agentúry Reuters Statchakis.

Riešenie podľa neho stojí v dvoch alebo troch veľmi konkrétnych bodoch z balíku plánovaných opatrení. Patrí medzi ne zmiernenie gréckej dlhovej záťaže a oslobodenie od dane z pridanej hodnoty na gréckych ostrovoch.

Zmiernený dlh

Tieto otázky veľmi pozorne sleduje konzervatívna populistická strana Nezávislí Gréci, ktorá podporuje koaličnú vládu premiéra Alexisa Tsiprasa. Hovorkyňa strany v stredu prehlásila, že ak v dokumente nebude výslovná zmienka o odpise gréckych dlhov, jeho strana žiadnu dohodu nepodporí.

"Je nutným predpokladom akejkoľvek dohody, aby bola spojená s jasným záväzkom k zmierneniu dlhu,"  povedala podľa agentúry Reuters.

Téme sa venuje redaktor Richard Juriš:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy