Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pozrite si REBRÍČEK najlepších škôl sveta, prvú päťku ovládla Ázia
Zdielať na

Pozrite si REBRÍČEK najlepších škôl sveta, prvú päťku ovládla Ázia

BRATISLAVA / Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj zverejnila najväčší rebríček hodnotenia vzdelania. Na prvých piatich miestach sa umiestnili ázijské krajiny, na chvoste skončili tie africké.

Najlepšie školy sa podľa posledných hodnotení nachádzajú na ázijskom kontinente. Školy v Spojených štátoch pritom skončili až na 28 priečke. Nižšie sú oveľa chudobnejšie krajiny ako Česká republika či Vietnam.

Najlepšie sa umiestnil Singapur, na druhom mieste skončil Hong Kong, tretie miesto obsadila Južná Kórea, o štvrté miesto sa delí Japonsko s Taiwanom, píše server Time.

Posledná Ghana

Na šiestom mieste skončilo Fínsko ako prvá mimo ázijská krajina. Na poslednom mieste je Ghana, píše britský spravodajský server BBC.

"Myšlienkou je, aby krajiny, bohaté i chudobné, mali možnosť porovnávať sa so svetovými lídrami vo vzdelaní, objavovať ich relatívne slabé a silné stránky, a vidieť, čo dlhodobé ekonomické zisky robia so zlepšením kvality vzdelávania," uviedol riaditeľ vzdelávania Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Andreas Schleicher.

Nový rebríček je odlišný od dobre známeho PISA hodnotenia, ktoré sa zameriava na bohaté štáty. Najnovšia verzia, na základe testov z rôznych kútov sveta, zahŕňa 76 krajín s rôznym ekonomickým postavením.

"To je prvýkrát, čo máme skutočný globálny rebríček kvality vzdelanávania," skonštatoval Schleicher.

MiestoKrajina
1.Singapur
2.Hong Kong
3.Južná Kórea
4.Japonsko
4.Taiwan
6.Fínsko
7.Estónsko
8.Švajčiarsko
9.Holandsko
10.Kanada

Zdroj: BBC

Slovenskí študenti v progamovaní sa predviedli. Tromfli aj študentov z prestížnych zahraničných univerzít, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy