Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovenskí študenti v programovaní sa predviedli, tromfli svetové univerzity
Zdielať na

Slovenskí študenti v programovaní sa predviedli, tromfli svetové univerzity

BRATISLAVA / Na Slovensku je veľa šikovných ľudí. Potvrdili to aj mladíci, ktorí uspeli v tvrdej medzinárodnej konkurencii. Záujem o nich majú prestížne firmy sveta.

O fakulte matematiky, fyziky a informatiky v Mlynskej doline v Bratislave už vedia aj za Veľkou mlákou. Študenti informatiky získali tretie miesto na celosvetovej súťaži.

"Najväčšej svetovej programátorskej súťaže sa v tomto roku zúčastnili približne tridsaťdvatisíc študentov z celého sveta. Prišli z deväťdesiatich štyroch rôznych krajín, z viac ako dvetisíc univerzít. Z nich len stodvadsať najlepších sa prepracovalo až do finále," ozrejmuje tréner tímu a pedagóg Michal Forišek.

Prvýkrát vo finále

Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity komenského sa prvýkrát v histórii podarilo prebojovať až do finále.

"Nečakali sme to, no dúfali sme. keď sme sa dozvedeli, že sme vo finále, tešili sme sa. Medailové umiestnenie je veľká česť pre nás, ale aj pre univerzitu," opisuje študent Tomáš Belan.

Tromfli svetové univerzity

Tím v zostave Tomáš, Peter a Ján mali na vyriešenie dvanástich zadaní len päť hodín.

"Každý tím má k dispozícii len jedne počítač. Musia si rozvrhnúť čas a spolupracovať. Jediný cieľ je vyriešiť spomedzi tých úloh čo najviac v čo najkratšom čase," ozrejmuje Forišek.

Dostali pracovné ponuky

Úspech na súťaži otvoril mladíkom dvere do sveta. Záujem o nich majú najprestížnejšie firmy. "Priamo na vyhodnotení súťaže dostali všetci súťažiaci pracovnú ponuku," dodáva Forišek.

Bronzoví Slováci neváhali a softvérových gigantov navštívili. "Odchádzam do New Yorku. Budem pracovať pre Facebook. Chcem si to porovnať, mám už skúsenosť zo spoločnosti Google," pochválil sa Tomáš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy