Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Duálne vzdelávanie má zelenú. Študenti by mali mať prácu istú
Zdielať na

Duálne vzdelávanie má zelenú. Študenti by mali mať prácu istú

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva by sa chcelo vrátiť k takzvanému duálnemu systému. Zamestnávatelia by si sami určovali, aké školy by mali vzniknúť, aby mohli zamestnať ich absolventov. Zatiaľ takto funguje iba jedna škola na Slovensku a takmer všetci z jej absolventov sa po škole aj zamestnajú.

Vzniknúť by mali nové školy

Nielenže niektoré odbory chce rezort školstva vytlačiť, vznikať by mali úplne nové školy. Za všetkým stojí takzvaný duálny systém. Zamestnávateľ by si založil vlastnú školu a jej absolventi by mali u neho garantovanú prácu.

Na Slovensku takto funguje jediná škola, ktorú založili v Podbrezovej. "Už pri nástupe do našej školy majú pouzatvárané zmluvy o budúcej zmluve so svojím budúcim zamestnávateľom," hovorí riaditeľka školy Anna Pavlusová. "Vo svete je to úplne bežné, že žiak vstupuje do učebného pomeru s podnikom," myslí si štátny tajomník ministerstva školstva Štefan Chudoba.

Rezort školstva sa už na to pripravuje. Vzniknúť majú napríklad pri automobilkách. Aby na takéto školy mal peniaze, menej financií chce dať tým školám, kde sa učia povolania, ktorých máme na Slovensku dostatok. Otvorí sa napríklad menej tried s vyučovaním informatiky.

Podľa republikovej únie zamestnávateľov je však otázne, či bol prieskum, ktorý má ministerstvo školstva na stole, úplne v poriadku. "Mali príliš veľa autorov a vyzerá to tak, že si tam každý prihrial svoju polievočku. Strojárov, ktorí sú v kategórii, kde hovoríme, že ich je pomerne veľký dostatok, tých od nás zamestnávatelia stále pýtajú," tvrdí Ľuboš Sirota z Republikovej únie zamestnávateľov.

Málo je predavačov aj kuchárov

Pokiaľ ale končíte strednú školu, bez duálneho systému sa v niektorých profesiách aj tak presadíte. Hľadaní sú stále predavači, pokladníci, kuchári alebo čašníci, ktorí boli vlani tiež celkom často hľadaní.

Téme sa venuje reportér Adam Zavřel. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy