Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Umývajte si ruky a učte sa, odkazuje Obama školákom
Zdielať na
Zahraničie

Umývajte si ruky a učte sa, odkazuje Obama školákom

Americký prezident radí školákom ako sa vyhnúť prasacej chrípke

Ohlásený zámer vystúpiť pred školákmi pritom vyvolal kontroverzné reakcie najmä v tábore republikánov. Niektorí rodičia kvôli príhovoru demokratického politika svoje deti nepustili vôbec do školy.

Cieľom amerického prezidenta však nebolo vnášať do škôl politiku, ale skôr motivovať deti a mladých ľudí k lepším výsledkom a najmä dokončeniu štúdia. Približne 30 percent Američanov totiž každoročne opustí lavice stredných škôl pred koncom školského roka. Z tých, ktorí stredné školy dokončia, pritom iba menšia časť pokračuje v štúdiu na vysokých školách. To potom zásadne znižuje šance mladých ľudí získať zamestnanie a zaujímavé pracovné miesto.

"To, ako využijete vaše vzdelanie, nerozhodne o ničom inom ako o budúcnosti tejto krajiny," pripomenul americký prezident školákom. Ako ďalej skonštatoval, v minulosti sa už prihovoril učiteľom, aby svojich žiakov lepšie viedli a učili, ako aj k rodičom, aby sa deťom viac venovali. "Koniec koncov môžeme mať tých najoddanejších učiteľov, najlepšiu podporu od rodičov a najlepšie školy na svete, ale na ničom z toho nebude záležať, pokiaľ si vy všetci nebudete plniť svoje povinnosti," poučil deti prezident.

Podľa neho musí každý žiak vyskúšať všetko, až kým nezistí, v čom je skutočne dobrý: "Každý z vás je v niečom dobrý". Obama pred deťmi konštatoval, že aj keď sa v televízii často prezentuje aké ľahké je zbohatnúť a stať sa hviezdou aj bez vzdelania, v skutočnosti je to takmer nemožné.

"A dúfam, že každý z vás si často umýva ruky a keď sa necíti dobre, zostáva doma. Musíme chrániť ostatných pred chrípkou, ktorú na jeseň a v zime tohto roka očakávame," pripomenul deťom počas prejavu americký prezident.

Konzervatívni Američania vnímali Obamov zámer odvysielať celoamerický príhovor pre školákov spočiatku veľmi negatívne. Po tom, ako Biely dom opakovane rodičov uistil, že predmetom prejavu nebude politika, negatívne ohlasy mierne utíchli. "Je dobré mať amerického prezidenta, ktorý mladým ľuďom v celej Amerike povie, aby zostali v škole, učili sa a robili si domáce úlohy," uviedol v nedeľu v televíznom rozhovore na spravodajskej stanici Fox News republikánsky politik Newt Gingrich.

Niektorí rodičia však ani po uisteniach Bieleho domu a zverejnení prezidentovho prejavu svoje deti v utorok do školy nepustili.

Zdielať na

Najčítanejšie správy