Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dvetisíc dievčat denne zabijú v Indii ich vlastní rodičia
Zdielať na

Dvetisíc dievčat denne zabijú v Indii ich vlastní rodičia

NAÍ DILLÍ / V Indii považujú rodiečia svoje dcéry za nežiaduce. Príčinou je tamojšia patriarchálna spoločnosť. Denne zomrie približne dvetisíc dievčat. Mnohé z nich zabijú ešte pred narodením, výnimočné však nie sú ani vraždy novorodencov.

"Dvetisíc dievčat je zabitých denne ešte v maternici," uviedla indická ministerka Maneki Gandhi pre televíziu NDTV. "Niektoré sa narodia a okamžite im na tváre priložia vankúše, aby ich zadusili," dodala.

Dievčatá sú v Indii vnímané ako príťaž. Dôvodom je tamojšia patriarchálna spoločnosť a pretrvávajúci zvyk vena.

V roku 2011 sa pri sčítaní obyvateľstva síce ukázalo, že sa pomer mužov a žien zmenil, ale stále pripadá na každých 1000 mužov 914 žien, píše americký časopis Time.

Dvanásť miliónov žien potratilo

Štúdia z mája 2011 v britskom časopise Lancet odhalila, že približne 12 miliónov indických dievčat od roku 1981 potratilo.

Nová vláda pod vedením premiéra Narendra Modiho sa pokúša pretrvávajúci problém obmedziť projektom "zachráň dcéru, vzdelaj dcéru". Začali s ním v januári. Jeho cieľom je presadiť lepšie zákony pre ženy a zabezpečiť im prístup k vzdelaniu.

Prvé výsledky sa už dostavili. Zaznamenali výrazný nárast v počte dievčat prijímaných do detských domovov. Podľa Gandhi je to pokrok, pretože namiesto zabitia novorodenca "odhodili". 

V Českej republike sú potratové tabletky už dostupné, interrupčnú turistiku to ale nespustilo, pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy