Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zomrel český expremiér Stanislav Gross (†45)
Zdielať na

Zomrel český expremiér Stanislav Gross (†45)

PRAHA / Po ťažkej chorobe zomrel bývalý premiér a sociálny demokrat Stanislav Gross. Informáciu potvrdila hovorkyňa ČSSD Eva Gregorová.

Podľa médií trpel amyotrofickou laterálnou sklerózou, pri ktorej chorí postupne strácajú bunky ovládajúce svalové pohyby.

Gross, ktorý bol v minulosti tiež ministrom vnútra, stál na čele vlády od júla 2004 do apríla 2005.

Expremiér sa v poslednom čase vôbec neobjavoval na verejnosti a liečil sa v súkromí. O svojej chorobe nechcel on, ani jeho rodina hovoriť. Podľa mediálnych informácii sa ale jeho zdravotný stav postupne výrazne zhoršoval.

Nedávno Grossa navštívil súčasný premiér Bohuslav Sobotka. O návšteve ale hovoriť nechcel, označil ju za súkromnú.

Úprimnú sústrasť Grossovej rodine vyjadrili i slovenskí politici:

Najmladší premiér

Úprimnú sústrasť expremiérovej rodine vyjadril prezident Miloš Zeman, ktorý mu bol v roku 1996 za svedka na svadbe, ale o niekoľko rokov neskôr na neho zanevrel pre "podraz" pri prezidentských voľbách v roku 2003.

Niekdajší strojvedúci Gross sa v 90. rokoch stal nádejou sociálnych demokratov. Od roku 1992 bol poslancom a vo svojich 34 rokoch sa stal najmladším premiérom v histórii Českej republiky.

Sľubne naštartovanú politickú kariéru zastavila aféra okolo získania bytu, kvôli ktorej prišiel o premiérske kreslo po len ôsmich mesiacoch vo funkcii.

Po odchode z politiky sa venoval advokácii. Gross je prvým porevolučným premiérom, ktorý zomrel.

Český expremiér Stanislav Gross zomrel, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy