Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Vzťahy medzi Západom a Ruskom sa ďalej zhoršujú
Zdielať na

Vzťahy medzi Západom a Ruskom sa ďalej zhoršujú

OSLO/NEW YORK / Pätica severských krajín vo štvrtok uzavrela dohodu o bližšej obrannej spolupráci pre údajnú rastúcu hrozbu zo strany Ruska. V rovnaký deň prichádza pre Moskvu aj výzva z bruselského sídla NATO. To žiada, aby Rusi znížili počet svojich pracovníkov v stálej misii. Podľa denníka The New York Times tak aliancia chce znížiť pravdepodobnosť výskytu ruských špiónov.

Ministri obrany Švédska, Nórska, Fínska, Dánska a Islandu uviedli, že severná Európa sa musí pripraviť na možnú krízu či incidenty v súvislosti s aktivitami Ruska, ktoré predstavuje "najväčšiu výzvu pre bezpečnosť v Európe".

Ministri skonštatovali, že ruskí lídri ukázali, že sú pripravení použiť vojenské prostriedky na dosiahnutie svojich politických cieľov i keď to znamená porušenie medzinárodného práva. Upozornili aj na údajné a špionážne aktivity v Pobaltí a v ďalších severoeurópskych oblastiach. "Ruská armáda provokuje v blízkosti našich hraníc a v Pobaltí už niekoľkokrát došlo k narušeniu hranice," vyhlásili šéfovia obrany severských krajín.

"Ruská propaganda a politické manévre podnecujú konflikty medzi národmi a v organizáciach ako ej NATO či Európska únia," dodali.

Tieto vyhlásenia prichádzajú v období zvýšeného napätia v Európe, ktoré vzrástlo potom, ako Rusko minulý rok anektovalo Krym. V pobaltských krajinách žije početná ruská menšina, rastú preto obavy z ruskej intervencie.

Menej Rusov v NATO

V rovnaký deň prichádza aj informácia NATO, ktoré podľa denníka The New York Times vyzvalo Moskvu, aby znížila svoj počet pracovníkov v ruskej misii. Stále ruské zastúpenie pri bruselskom sídle NATO má totiž príliš veľa členov. Pracuje ich tu viac ako päťdesiat. NATO chce, aby sa tento počet znížil na tridsať.

Mnoho z nich totiž môže byť agentmi ruských tajných služieb. Toto opatrenie by pravdepodobnosť prítomnosti špiónov malo znížiť.

Kontakty medzi NATO a Ruskom boli po anexii Krymu zmrazené, a tak Moskva podľa aliančných expertov silné zastúpenie v Bruseli nepotrebuje.

Moskva na výzvu NATO zatiaľ nezareagovala.

Pilot nórskej stíhačky sa len tak-tak vyhol ruskému stroju, pozrite si video:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy