Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Rusi dráždia vo vzduchu. Stíhačka tesne minula švédske lietadlo
Zdielať na

Rusi dráždia vo vzduchu. Stíhačka tesne minula švédske lietadlo

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Švédska tajná služba zverejnila fotografiu ruskej stíhačky Su-27 v bezprostrednej blízkosti švédskeho prieskumného lietadla. Ruská agresivita v medzinárodnom vzdušnom priestoru podľa švédskej rozviedky rastie.

"Nemôžeme upresniť, kedy a kde sa to stalo. Môžeme len povedať, že je to príklad správania, na ktoré sme doposiaľ neboli zvyknutí," citoval server The Local Národnú obrannú rádiovú službu (FRA), ktorá má na starosti elektronickú výzvednú činnosť.

Na fotografii je ruská prepadová stíhačka Su-27, ktorá letela len niekoľko metrov od švédskeho prieskumného lietadla. Dobre viditeľná je aj výzbroj, ktorú ruská stíhačka nesie.

Pravidelné narušovanie vzdušného priestoru

Rusko je podľa FRA v poslednom čase oveľa viac agresívnejšie než predtým. Ruský stroj podľa nej letel v neobyčajne provokatívnej vzdialenosti od švédskeho lietadla.

Švédsko i Fínsko v posledných mesiacoch zaznamenalo množstvo prípadov, kedy ruské vojenské letectvo narušilo jeho vzdušný priestor.

Aj v minulosti dochádzalo pravidelne k narušovaniu vzdušného priestoru ruským letectvom. V súčasnosti sú ale tieto prípady ostro sledované kvôli kríze na Ukrajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy