Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Scotland Yard je namočený v kauze sexuálneho zneužívania detí
Zdielať na
Zahraničie

Scotland Yard je namočený v kauze sexuálneho zneužívania detí

Zdroj: SITA

LONDÝN / Londýnská polícia Scotland Yard čelí podozreniu z korupcie a zatajovania prípadov sexuálneho zneužívania detí. To sa týkalo aj niektorých policajtov a zákonodarcov. Informáciu priniesli britské médiá s odvolaním na závery nezávislej komisie IPCC, ktorá dohliada na činnosť polície v krajine. Tá momentálne preveruje štrnásť konkrétnych prípadov.

Policajti podľa komisie v rokoch 1970 až 2005 zatvárali oči pred sieťou násilníckych pedofilov, ku ktorým patrili i politici a predstavitelia štátnych inštitúcií, píše Mirror

"Takéto obvinenia sú veľmi vážne a uisťujú obyvateľov, že sme odhodlaní všetko vyšetriť," vyhlásila podpredsedníčka IPCC Sarah Greene.

Niektorí policajti sú podozriví, že ničili dôkazy, spomaľovali či zastavovali vyšetrovanie a zatajovali zločiny, do ktorých boli zapletení členovia parlamentu či iní policajti, tvrdí komisia. Momentálne sa zaoberá štrnástimi konkrétnymi prípadmi. 

Štrnásť prípadov

Minulý rok v lete sa vysvitlo, že sa na polícii stratila dokumentácia k 14 prípadom, ktoré sa týkali údajného sexuálneho zneužívania detí v sedemdesiatych až deväťdesiatych rokoch minulého storočia, píše The Guardian. Do jedného z prípadov boli podľa britských médií zapletení i poslanci.

Polícia spomína najmä prípad apartmánového komplexu na Dolphin square v Londýne. kde sa nachádzal byt, obľúbený u významných osobností. Konať sa v ňom mali pedofilné orgie, ale vyšetrovanie malo byť, práve pre príliš úzku súvislosť s prominentmi, zastavené.

Policajti vyšetrujú aj tvrdenia, že v prípade jednej obete bolo zo spisu vymazané meno významného politika.

V inej kauze, ktorá sa týkala bývalého vysokého policajného dôstojníka i ďalších významných ľudí, vrátane sudcov, neboli prijaté žiadne ďalšie opatrenia. 

Boj za pravdu

Britský premiér David Cameron po tomto odhalení v júli minulého roku sľúbil, že odhalí celú pravdu o tom, čo sa v minulosti stalo.

Zdielať na

Najčítanejšie správy