Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Tajná služba čelí obvineniu, že kryla sexuálne zneužívanie detí
Zdielať na
Zahraničie

Tajná služba čelí obvineniu, že kryla sexuálne zneužívanie detí

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BELFAST / Britská tajná služba MI5 čelí obvineniu, že zatajovala sexuálne zneužívanie detí v detskom domove v Severnom Írsku. To sa malo diať v sedemdesiatych rokoch minulého storočia.

Ide o prvý prípad zaangažovanosti britských úradov do takejto záležitosti, ktorý sa dostane na súd.

Podľa organizácie Amnesty International ide o jeden z najväčších škandálov našej doby. "Existujú dôkazy o tom, že MI5 zablokovala niekoľko policajných vyšetrovaní s cieľom uchrániť vlastné operácie. Výsledkom mal byť neznámy počet chlapcov, ktorí roky čelili brutálnemu sexuálnemu zneužívaniu v detskom domove Kinkora," cituje organizáciu The Guardian.

"Je len na sudcovi, či sa vysokí predstavitelia úradov postavia pred súd," dodala Amnesty International. 

Škandál storočia

Právnici sa budú na súde opierať o dôkazy, podľa ktorých bezpečnostné jednotky a služby veľmi dobre vedeli o zneužívaní, nezabránili mu, naopak, dovolili, aby sa v ňom pokračovalo.

"Keby v osemdesiatych rokoch prebehlo normálne vyšetrovanie, nemusel by som to všetko prežívať dnes," povedala jedna z údajných obetí Gary Hoy. Ten bol do detského domova umiestnený v roku 1970 spoločne s mladším bratom. Tvrdí, že zneužívanie na ňom nechalo trvalé následky.

Neukončené vyšetrovanie

K veci sa vyjadrili aj dvaja bývalí vojenskí úradníci. Jeden z nich vyhlásil, že sa MI5 na činoch spolupodieľala, druhý povedal, že vec bola tajnej službe nahlásená, avšak nič sa s tým nerobilo.

Vo veci zneužívania v detskom domove Kinkora boli už v roku 1981 obvinení a uväznení traja ľudia. Jedným z nich bol William McGrath, správca domova a vodca extrémnej evanjelickej protestanskej skupiny s názvom Tara. Ten bol obvinený zo sexuálnych útokov a už zomrel.

Zdielať na

Najčítanejšie správy