Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Maldivy sa blížia k diktatúre, hovorí o dovolenkovom raji exprezident
Zdielať na

Maldivy sa blížia k diktatúre, hovorí o dovolenkovom raji exprezident

Zdroj: ISIFA

MALE / Bývalý prezident Maldív Mohamed Našíd nedávno vyhlásil, že jeho krajina sa nebezpečne približuje k diktatúre. Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby proti vláde v krajine, ktorá je obľúbeným cieľom turistov zo Západu, podniklo patričné kroky. Korupcia, nedodržiavanie ľudský práv či islamský extrémizmus to údajne nie sú ničím výnimočným.

Našída, prvého demokraticky zvoleného vodcu krajiny, obviňujú, že počas svojho úradovania za pomoci armády zatkol vysokopostaveného sudcu. V cele sa teraz ocitol on sám. 

Týždeň pred uväznením požiadal svetových lídrov, aby podnikli akcie proti vláde súčasného maldivského prezidenta Jamína Abdula Gajjúma. Zároveň vyzval turistov, aby prehodnotili svoj názor na krajinu, ktorá je všeobecne považovaná za raj pre dovolenárov.

"Oddýchnuť si na dovolenke je dôležité, ale treba sa zaujímať aj o to, čo sa v krajine deje," zdôraznil pre denník The Guardian.

Minulý rok tropické súostrovie navštívilo 1,2 milióna turistov, mnohí zo Západu. Len niektorí ale uvidia krajinu aj mimo areálu rezortu. 

Našíd odstúpil z postu prezidenta v roku 2012 po niekoľkotýždňových protestoch, ktoré nasledovali po zatknutí sudcu. Jeho priaznivci to nazvali pučom.

Dostať sa k moci sa opäť pokúsil vo voľbách v roku 2013.  Nepodarilo sa mu to, pretože po prvom kole, ktoré vyhral, sa hlasovanie zrušilo. Dôvodom malo byť kupčenie s hlasmi.

Chabá ochrana ľudských práv

Na dodržiavanie ľudských práv na Maldivách si posvietila aj organizácia Amnesty International. Primárne potom, ako minulý rok záhadne zmizol známy novinár Ahmed Rilwan Abdulla. Okrem toho organizácia poukázala i na beztrestnost za porušovanie ľudských práv, a to najmä pre mučenie, zlé zaobchádzanie i nadmerné použitie sily zo strany polície proti demonštrantom počas protestov.

Príbuzní nezvestného novinára obviňujú políciu z nedbanlivosti a dokonca i zo spoluviny pri únose.

V správe, ktorú Amnesty International vydala na začiatku tohto roku sa píše, že "vláda cielene podkopáva ochranu ľudských práv preto, aby oslabila nezávislé inštitúcie v krajine". Našíd s tým súhlasí.

"Strávil som viac ako polovicu svojho života vo väzení alebo vyhnanstve. Nemôžem sa vzdať ani nechať obmäkčiť, pretože verím, že Maldivčania pochopia, že ak stratíme tieto inštitúcie, stratíme všetko," povedal exprezident pred zatknutím.

Verí v pomoc od medzinárodného spoločnestva. "Obchodujeme s Európou a prípadné vzostupy a pády to výrazne ovplyvnia," vyhlásil.

Našíd poukázal i na nárast islamiského extrémizmu na ostrovoch.

Slovo proti slovu

Medzinárodné organizácie okrem toho kritizujú i nezávislosť súdnictva na súostroví. Pod paľbou kritiky sa ocitla aj Našídova Maldivská demokratická strana. Dôvodom majú byť pokusy o destabilizáciu vlády.

Vládnuca strana sa obvineniam bráni. "Starostlivo sme oddelili právomoci prezidenta, parlamenu i súdnictva. Maledivy sú parlamentnou demokraciou," vyhlásil hovorca vlády Ibrahim Muaz Ali.

Ostrovný národ trpel opakovanými záchvevmi politickej nestability po páde vlády autoritatívneho lídra Mamúna Abdula Gajjúma v roku 2008. Súčasný prezident je jejho nevlastný brat a zvrhnutá frakcia si stále urdžiava vplyv v mnohých významných inštitúciach, vrátane súdnictva i polície.

Najčítanejšie správy