Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Separatisti a ukrajinská armáda sa dohodlli, z frontu sťahujú zbrane
Zdielať na
Zahraničie

Separatisti a ukrajinská armáda sa dohodlli, z frontu sťahujú zbrane

KYJEV / Ukrajinská armáda a proruskí separatisti v noci na nedeľu podpísali dohodu o odsune ťažkých zbraní z frontovej línie, sťahovanie sa začne ešte v nedeľu. S odvolaním sa na vedenie ukrajinských síl a ruského generála Alexandra Lencova, ktorý stretnutia s povstalcami sprostredkováva, to napísal denník Ukrajinska pravda a agentúra TASS.

Stiahnutie ťažkých zbraní je jednou z podmienok mierových dohôd z Minska, ďalšou z nich je okrem iného aj výmena zajatcov. V sobotu si obe znesvárené strany vymenili 200 zajatých.

"Ruský predstaviteľ spoločného strediska Alexander Lencov podpísal so (šéfom doneckých vzbúrencov Alexandrom) Zacharčenkom a predtým s (vodcom luhanských vzbúrencov Igorom) Plotnickým dokument o stiahnutie ťažkých zbraní," citovala agentúra TASS zástupcu ukrajinských ozbrojených síl Petra Kanonyka.

Výmena zajatcov

Kanonyk rovnako ako Lencov pôsobí v Spoločnom kontrolnom a koordinačnom stredisku (JCCC) trojstrannej kontaktnej skupiny, v ktorej sú zastúpené Rusko, Ukrajina a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). JCCC má pomôcť s presadzovaním prímeria. "Hodina H je 22. február," dodal Kanonyk.

Ukrajinská armáda a separatisti z Luhanskej oblasti si medzitým v sobotu vymenili 191 zajatcov v rámci plnenia podmienok prímeria dohodnutého minulý týždeň v Minsku. Prepustených bolo 139 ukrajinských vojakov a 52 povstaleckých ozbrojencov, informovala agentúra AFP.

Najväčšia výmena zajatcov

Výmena sa uskutočnila v obci Jolobok na frontovej línii v Luhanskej oblasti, uviedol AFP, ktorý bol na mieste. Niektorí vojaci boli zranení a niektorí sa pohybovali len s veľkými ťažkosťami.

Ide o najväčšiu výmenu zajatcov od začiatku roku. Minská dohoda zaväzuje obe strany k výmene všetkých zadržovaných zajatcov a rukojemníkov.

V sobotu došlo k výmene aj v Doneckej oblasti. Výmena sa uskutočnila vo formáte 36 zo samozvanej Doneckej ľudovej republiky a 37 zo strany Kyjeva, upozornila agentúra Interfax.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy