Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Japonskom otriaslo silné zemetrasenie, pre tsunami evakuovali tisícku ľudí
Zdielať na

Japonskom otriaslo silné zemetrasenie, pre tsunami evakuovali tisícku ľudí

TOKIO / Východne od pobrežia hlavného japonského ostrova Honšú zaznamenali zemetrasenie o sile 6,9 stupňa. Úrady pre očakávané asi metrové tsunami na pobreží Iwate vyhlásili evakuáciu, informuje agentúra Reuters. Japonská televízia NHK neskôr informovala o niekoľkých asi desaťcentimetrových prílivových vlnách.

Podľa amerického seizmologického ústavu USGS sa epicentrum zemetrasenia nachádzalo v oceáne asi 220 kilometrov východne od pobrežného mesta Mijako na ostrove Honšú. Zaznamenali ho v hĺbke 10 kilometrov. Otrasy mohli byť cítiť aj v 700 kilometrov vzdialenom Tokiu.

Asi 45 minút po zemetrasení zaznamenali sériu malých tsunami. Japonský meteorologický úrad pôvodne očakával, že vlny by mohli mať až metrovú výšku, preto vydali varovanie, aby sa obyvatelia vzdiali od pobrežia. Evakuovali asi tisíc ľudí.

Tisícky mŕtvych

Japonsko má stále v živej pamäti, ako si silné zemetrasenie sprevádzané masívnym zdvihnutím hladiny mora v marci 2011 pri severovýchodnom pobreží Japonska vyžiadalo takmer 19 tisíc mŕtvych a vážne tiež poškodilo jadrovú elektráreň Fukušima. Práve v tejto oblasti platí varovanie aj dnes.

Takto zničila tsunami Fukušimu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy