Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Okolie islandskej sopky zasiahlo zemetrasenie
Zdielať na

Okolie islandskej sopky zasiahlo zemetrasenie

REYKJAVÍK / Okolie islandskej sopky Bardarbunga zasiahlo v nedeľu dvojité zemetrasenie, jedn o sile 5,3 a druhé o sile 5,1 stupňa. Ide o doposiaľ najsilnejšie zaznamenané otrasy. Tamojšie úrady podľa agentúry AP erupcie vulkánu nehlásia.

Island už v sobotu vydal najvyšší stupeň varovania pred erupciou a upozornil letecké spoločnosti, že sa očakáva silné znečistenie ovzdušia sopečným popolom.

Tisíce drobných otrasov

Bardarbunga tvorí najväčší vulkanický systém na Islande. S nadmorskou výškou 2 009 metrov je druhým najvyšším vrcholom tejto ostrovnej krajiny. Sopku pokrýva ľadovec Vatnajökull. Seizomlógovia v okolí sopky zaznamenali za posledný týždeň tisíce drobných otrasov, vrátane malej podľadovcovej erupcie, ktorá sa zrejme už zastavila. 

Seizmické údaje podľa vulkanologičky Melisssy Pfefferovej naznačujú, že magma rozpúšťa ľad pod príkrovom tohto ľadovca. Nie je ale jasné, či alebo kedy sa kvôli tejto erupcii roztopí vrstva ľadu, ktorí je 100 až 400 metrov hrubá, a či sopka do atmosféry vychrlí paru a popol. Jeden z najväčších európskych ľadovcov by mohol výbuch zadržať.

Island oznámil aj zrušenie bezletovej zóny, ktorú vyhlásil okolo miesta hroziacej erupcie. Stále ale existuje možnosť, že sopka v nasledujúcich dňoch vybuchne, uviedla agentúra AP.

Evakuácia turistov

Islandské úrady tento týždeň kvôli možnej erupcie nariadili evakuáciu turistov z okolia sopky. Oblasť ležiaca viac než dvesto kilometrov východne hod hlavného mesta Reykjavík nie je obývaná, je však obľúbená medzi turistami. VIAC ČÍTAJTE TU: Sopka sa prebúdza k životu. Island evakuuje ľudí

Bardarbunga je súčasťou iného systému než nechválne známa menšia sopka Eyjafjallajökull. Jej výbuch roku 2010 kvôli mraku popolu ochromil veľkú časť leteckej dopravy nad Európou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy