Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zázračný chlapec Adam (2) odišiel z nemocnice po svojich
Zdielať na

Zázračný chlapec Adam (2) odišiel z nemocnice po svojich

KRAKOW / Dvojročný Adam, ktorého našli zmrznutého na kosť, odišiel po viac ako dvoch mesiacoch z nemocnice. Chlapca čaká ešte dlhá rehabilitácia a jeho motorické funkcie nie sú ešte úplne v poriadku.

Adama našli v decembri podchladeného a jeho telesná teplota bola len 12 °C. Vytvoril tak svetový rekord v najnižšej zaznamenanej teplote tela u človeka, ktorý extrémne podchladenie prežil.

Lekári sa obávali o jeho život a nevylučovali ani poškodenie mozgu. Adam strávil v krakovskej nemocnici viac ako dva mesiace.

A aj keď mu lekári nedávali v decembri veľkú nádej, napokon z nemocnice odišiel po vlastných. "Hrá sa, predvádza sa, skáče. Správa sa jednoducho tak, ako by sa mal," uviedol ošetrujúci lekár Janusz Skalski.

Niekoľko hodín blúdil v nočnej košeli

Dieťa sa stratilo z dohľadu starej mamy a následne niekoľko hodín blúdilo vonku iba v nočnej košieľke. "Budeme ho strážiť ako oko v hlave. Budeme zamykať všetky dvere v dome, aby si znova sám neotvoril. Všetky oči budú len na ňom," povedala Adamova mama Paulína.

Podľa lekárov Adam vystrája presne tak, ako deti v jeho veku majú:

Adamovi sa podľa reportéra Petra Dzurillu domov veľmi nechcelo. V nemocnici si našiel veľa kamarátov. "Bol to zázračný pacient. Všetkých nás mal za kamarátov. Všetkých nás mal veľmi rád, ale nie všetky rehabilitácie sa mu páčili," povedala ošetrovateľka Halina Sykora.

Pri prepustení Adama z nemocnice bol reportér Peter Dzurilla:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy