Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Podchladený Adam (2) začal vnímať lekárov aj rodičov
Zdielať na

Podchladený Adam (2) začal vnímať lekárov aj rodičov

KRAKOW / Adam (2), ktorý sa v noci zatúľal a skoro zmrzol, zrejme vyviazne bez poškodenia mozgu. Pravdepodobne tak posunul hranice svetovej medicíny.

To, o čom krakovskí lekári v pondelok snívali iba v najkrajších snoch, sa stalo skutočnosťou. Dvojročný Adamko, ktorý strávil niekoľko hodín v mraze a jeho telesná teplota bola po prijatí do nemocnice iba 12 stupňov, začal po dvoch dňoch reagovať na podnety lekárov a prognózy sú veľmi dobré.

"Pre nás bolo úžasnou správou už aj to, že tomograf neukázal žiadne poškodenie mozgu," povedal ošetrujúci lekár Janusz Skalski.

Pomohol mu vek

To, že sa chlapec prebudil je tak jednoznačne pozitívnym signálom. Pomôcť mu malo paradoxne to, že má iba dva roky. "Možno je to tým, že je to dieťa, a deti sú voči takýmto vplyvom viac odolné. Možno to bol dôvod, prečo sa nám ho podarilo zachrániť," hovorí kardiochirurg Marcin Gladki.

"On sa hýbe spôsobom ako keby odporoval. Jednoducho sa bráni. To je znak toho, že mozog pracuje normálne," dodáva ošetrujúci lekár.

Adamovi rodičia pri ňom trávia celé dni. Ich syn konečne začal reagovať aj na ich prítomnosť. "Je to veľmi veselý chlapec, ale je veľmi rozumný, a aj veľmi rýchlo začal chodiť. Nevieme, ako sa to mohlo stať, že prečo vyšiel von, nevieme to," hovorí Adamova matka Paulína.

Mikulášsky zázrak

Adama by mali v najbližších hodinách lekári odpojiť od dýchacích prístrojov. Zatiaľ ho ale ešte uviedli do umelého spánku. Jeho prežitie ale označujú za mikulášsky zázrak.

"Je to na svete najnižšie zaznamenaná teplota u pacienta, ktorému sa podarilo prežiť. Myslím že to pokojne môžeme označiť za zázrak," dodal ošetrujúci lekár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy