Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Putin volal s Merkel a Hollandom. Riešili ukrajinskú krízu
Zdielať na
Zahraničie

Putin volal s Merkel a Hollandom. Riešili ukrajinskú krízu

Zdroj: SITA

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin sa v pondelok večer telefonicky rozprával o ukrajinskej kríze s Angelou Merkel a Françoisom Hollandom. Podľa informácií Kremľa v diskusii s nemeckou kancelárkou a francúzskym prezidentom obvinil ukrajinské vedenie z pokusu o silové riešenie a vyhlásil, že politický dialóg vedúci k urovnaniu krízy je teraz extrémne dôležitý.

Príčinou všetkých problémov na juhovýchode Ukrajiny je podľa ruského vodcu "kurz Kyjeva na silové ovládnutie Donbasu". Putin v rozhovore pripomenul, že už 15. januára poslal ukrajinskému prezidentovi Petrovi Porošenkovi písomný návrh na okamžité stiahnutie ťažkej výzbroje z línie donbaského frontu.

Taký krok by podľa Moskvy znemožnil ostreľovanie obytných štvrtí východoukrajinských miest a zabránil by obetiam medzi civilistami.

Minské dohody

"Formálna odpoveď" na list prišla do Moskvy až v pondelok večer, citovala Putina tlačová služba Kremľa, ale nič bližšie k obsahu ukrajinskej odpovede nedodala.

Ukrajinská strana na Putinov list už reagovala poukázaním na septembrové dohody, ktoré samé o sebe návrh na stiahnutie ťažkej výzbroje do vzdialenosti 15 kilometrov od frontu obsahovali. Moskva podľa Kyjeva nemusí navrhovať nový scenár, stačí, keď sa postará o plnenie minských dohôd, odkázala do Ruska ukrajinská diplomacia.

Spojenie armád

Putin v telefonickom rozhovore s Merkel a Hollandom poukázal na "extrémnu dôležitosť" naviazania politického dialógu medzi kyjevskými úradmi a "predstaviteľmi Donecka a Luhanska". Iba tak sa podľa Putina dá nájsť riešenie ukrajinskej krízy a zastaviť krviprelievanie.

Separatisti, ktorých podľa Kyjeva i Západu Rusko intenzívne podporuje a vyzbrojuje, vidia riešenie konfrontácie inde. Ich vodca Alexandr Zacharčenko  prehlásil, že hlavným cieľom vzburencov je teraz "spojenie armád doneckej a luhanskej ľudovej republiky".

Strategický koridor

Preto sa povstalci pokúšajú o obsadenie mesta Debalceve, ktoré leží na strategickom cestnom a železničnom koridore medzi Doneckom a Luhanskom.

Kým operácia "narovnanie frontovej línie" skončí, budú pluky oboch ľudových republík bojovať proti ukrajinskej armáde spoločne, povedal Zacharčenko.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy