Jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Snehová búrka sa v USA nekonala, predpoveď meteorológom nevyšla
Zdielať na

Snehová búrka sa v USA nekonala, predpoveď meteorológom nevyšla

NEW YORK / Historická snehová búrka sa na území Spojených štátov amerických nekonala. Najväčšie americké mesto New York vyviazlo bez väčšej ujmy.

Z mohutnej snehovej búrky, ktorú predpovedali meteorológovia na severovýchodnom pobreží USA, nič nebolo. Ráno miestneho času (popoludnie SEČ) sa život vo všetkých piatich newyorských štvrtiach vrátil do normálnych koľají. Obnovená bola aj mestská hromadná doprava.

Meteorologická služba priznala, že predpoveď tentokrát nevyšla.

Najhoršie nakoniec vyviazali v Connecticute a Massachusetts. O historických maximách ale ani tam nemôžeme hovoriť. Snehu napadlo vyše 30 centimetrov a fúkal vietor so silou od 64 po 126 km za hodinu.

Pozrite si priloženú reportáž:

Núdzový stav

Šesť amerických štátov na východnom pobreží vyhlásilo kvôli očakávanej snehovej búrke núdzový stav. Meteorologická služba hovorila o silnejúcich búrkach ohrozujúcich životy. Mala priniesť snehovú nádielku a vietor o rýchlosti viac ako 100 kilometrov za hodinu.

Guvernér štátu New York Andrew Como zakázal ľuďom od jedenástej večer (5:00 SEČ) vychádzať na cesty.

Opatrenie sa dotklo aj samotného mesta New York, v ktorom zostali zavreté školy aj úrady. Búrka môže postihnúť okolo 60 miliónov ľudí. Meteorológovia predpovedajú až 90 centimetrov snehu.

Ľudia vykupovali obchody. Podľa agentúry Reuters kupovali lopaty, snežné frézy, chleba, vodu aj ďalšie základné potraviny.

Stav ohrozenia vyhlásili štáty New York, New Jersey, Connecticut, Rhode Island, Massachusetts a New Hampshire. "Môže to byť najväčšia snehová búrka v dejinách mesta," varoval starosta New Yorku Bill de Blasio v nedeľu.

Hrozila pokuta 

Za porušenie zákazu vychádzania na cesty hrozila v štáte New York pokuta až 300 dolárov. Podobné zákazy vydali úrady taktiež v Connecticute a Massachusetts. V New Yorku nepremáva od jedenástej ani metro a autobusy.

Podobná situácia panuje aj v Bostone. Letecké spoločnosti zrušili už viac ako 7 700 letov, najpostihnutejšie sú letiská práve v New Yorku a Bostone.

Takto vyzeral Time Square v New Yorku krátko pred zákazom vychádzania:

twitter.com/Anthony Quintano

Spomienky na Osvienčim odložené

Svoje sídlo v New Yorku kvôli prívalom snehu uzavrela aj Organizácia Spojených národov. O deň sa taktiež posunula aj spomienková akcia k výročiu oslobodenia koncentračného tábora v Osvienčime, ktorej sa mal okrem iného zúčastniť aj izraelský prezident Reuven Rivlin.

Uzavretá bola aj Metropolitná opera, ktorá zrušila koncert ruskej sopranistky Anny Netrebkovej. V Bostone bol prerušený výber poroty v procese s údajným atentátnikom Džocharom Carnajevom. Hlasovanie o niektorých zákonoch odložili z obavy, že by sa kvôli počasiu nemohli dostaviť poslanci, aj Snemovňa reprezentantov vo Washingtone.

Doposiaľ najväčšia zaznamenaná búrka v New Yorku bola 11. až 12 februára 2006, kedy napadlo 68 centimetrov snehu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy