Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Z Francúzska chce odísť 10 tisíc Židov, majú strach
Zdielať na

Z Francúzska chce odísť 10 tisíc Židov, majú strach

PARÍŽ/BRATISLAVA / Po rukojemníckej dráme v košer obchode v Paríži sa už Židia necítia vo Francúzsku bezpečne. Odhaduje sa, že do Izraela, by sa malo presťahovať približne 10 tisíc ľudí. Francúzsko však nie je jedinou krajinou, kde sa obávajú o svoj život.

Túžba Židov žiť v Izraeli rástla už minulý rok. Z Francúzska ich emigrovalo 6 600. Útok na košer obchod s lahôdkami, kde zomreli štyria Židia len urýchlil exodus. Tento rok by malo Francúzsko opustiť až 10 000 Židov.

"Mnohé židovské štvrte sa ocitli v situácii skoro okupácie okolitým moslimským obyvateľstvom, ktoré sa dosť nevraživo, nepriateľsky správa voči Židom," hovorí člne bratislavskej židovskej obce Jaroslav Franek.

Plánujú odchod

Tisícky Židov plánujú odchod aj napriek tomu, že francúzska vláda posilnila ich ochranu pred židovskými školami a synagógami. Izrael víta francúzskych Židov s otvorenou náručou. "V Izraeli je okolo 20 percent moslimskej komunity z celkového počtu obyvateľstva, vo Francúzsku len 10," dodáva Franek.

O svoju bezpečnosť sa obávajú aj Židia žijúci v Anglicku. Aj napriek tomu, že tam vláda tiež posilnila ich ochranu. "Nemám strach o mňa, ale o deti a ich budúcnosť. Niektorí Židia uvažujú o tom, že sa odsťahujú," hovorí člen židovskej obce.

Na Slovensku pokoj

Na Slovensku je situácia zatiaľ pokojná. Slovenská židovská obec sa o svoj život neobáva. "Nebojím sa," dodáva člen židovskej obce Jaroslav Franek.

"Nemám ten pocit, že sa cítime byť mimoriadne ohrození. Je to opatrnosť. Dávame pozor a naše inštitúcie majú zabezpečené bezpečnostné opatrenie," hovorí bratislavský rabínBaruch Myers. 

Slovenskí Židia si dobre uvedomujú to, že v prípade teroristických útokov na Slovensko, ktoré by organizovali islamistickí radikáli by boli jedni z prvých na koho by boli smerované.

Pozrite si reportáž Martiny Karasovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy