Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Belgicko pátra po hlave radikálov, Grécko zadržalo štyri osoby
Zdielať na

Belgicko pátra po hlave radikálov, Grécko zadržalo štyri osoby

BRUSEL / Teroristické atentáty, ktoré mali byť spáchané v Belgicku, vraj z Grécka alebo Turecka riadil belgický účastník bojov v Sýrii. Grécka polícia v sobotu preto zadržala podľa agentúry AFP štyri osoby. Krajina s pomocou Federálneho úradu pre vyšetrovanie ho teraz hľadá. Oznámil to dnes belgický denník La Dernière Heure.

V Belgicku bolo kvôli pripravovaným atentátom zadržaných trinásť ľudí a päť obvinili z terorizmu.

Pri štvrtkovom záťahu vo východobelgickom Verviers zabili dvoch ľudí, ktorí sa nedávno vrátili zo Sýrie.

Podľa rozviedky sa teroristi chystali v najbližšej dobe útočiť na policajtov po celom Belgicku. Organizátorom bol zrejme Abdelhamid Abaaoud.

Údajná hlava útokov žila v bruselskej štvrti Molenbeek. Má dvadsaťsedem rokov, je marockého pôvodu a odišiel do Sýrie, kde sa pripojil k radikálom z Islamského štátu, píše belgický server dhnet.be.

Objavil sa na niekoľkých propagačných videách tejto organizácie. Na jednom riadi auto s telami štyroch utýraných ľudí. Vlani v lete vyvolala v Belgicku pozdvihnutie fotografia jeho trinásťročného brata, ktorý odišiel do Sýrie tiež a pred objektívom zapózoval so zbraňou v ruke.

Telefonáty do väznice

Flámska televízia VTM oznámila, že rozviedka sa zaoberá vyšetrovaním bunky okolo Abaaouda od Vianoc, kedy zachytili telefonáty do väznice Lantin pri Lutychu.

Zistilo sa, že Abaaoud komunikoval s členmi bunky prostredníctvom väzňa, ktorý je bratom jedného z mužov zabitých vo štvrtok vo Verviers.

SITA

Abaaoud telefonoval z Grécka, ale podľa belgických zdrojov už môže byť v Turecku.

VTM tiež oznámila, že tajná služba vo štvrtok, kedy sa začalo v Belgicku predávať nové číslo týždenníka Charlie Hebdo, zistila, že teroristi chcú zaútočiť v piatok. Preto bola akcia proti nim spustená vo štvrtok večer.

SITA

Traja teroristi zabili minulý týždeň v Paríži sedemnásť ľudí, medzi nimi osoby z redakcie Charlie Hebdo a štyroch Židov.

Posilnenie ochrany

Z trinástich zadržaných ľudí belgická polícia osem prepustila na slobodu bez obvinenia. Krajina si zároveň podľa hlavnej prokuratúry vyžiadala vydanie európskeho zatykača na dvojicu ďalších ľudí podozrivých z prípravy bezprostredne hroziacich útokov, ktorá utiekla do Francúzska.

Belgicko, kde bude najskôr do štvrtka platiť druhý najvyšší stupeň ohrozenia, prvýkrát za tridsať rokov posilnilo policajnú ochranu o armádu.

SITA

Minister obrany Steven Vandeput povedal, že vojakov využijú na ochranu niektorých veľvyslanectiev a budov v antverpskej židovskej štvrti, okrem iného majú strážiť židovské školy a synagógy.

SITA

V Bruseli zase dostanú silnejšiu ochranu budovy Európskej únie a NATO.

Pozrite si autentický záznam z razie:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy