Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Web stránky Angely Merkel a parlamentu napadli hackeri
Zdielať na
Zahraničie

Web stránky Angely Merkel a parlamentu napadli hackeri

BERLÍN / Internetové stránky nemeckej kancelárky Angely Merkel a nemeckého spolkového snemu sa stali terčom hackerského útoku. K činu sa prihlásila proruská skupina z Ukrajiny s názvom CyberBerkut.

Akcia bola údajne reakciou na stredajšiu návštevu ukrajinského rpemiéra Arsenija Jaceňuka v Berlíne. Obe stránky zablokovali na niekoľko hodín a dostupné boli opäť až vo večerných hodinách.

Hackeri obvinili nemecké úrady z podpory "zločinného režimu v Kyjeve", ktorý vraj rozpútal krvavú občiansku vojnu. Jaceňuk podľa nich chce v Berlíne získať politickú a finančnú podporu na pokračovanie konfliktu na východe Ukrajiny.

Podľa hovorcu spolkovej vlády Steffena Seiberta bola kancelárkina web prezentácia na adrese bundeskanzlerin.de naprístupná od doobedia.

Garancia na päťsto miliónov eur

Nemecká vláda chce podľa DPA okrem iného prevziať garanciu za úvery na projekty obnovy na východe Ukrajiny vo výške 500 miliónov eur.

Výpočtové stredisko poskytovateľa služieb vraj čelilo "ťažkému útoku", ktorý zjavne spôsobilo množstvo externých požiadaviek. Cieľom vraj pravdepodobne bolo preťažiť systém. Do vyšetrovania sa zapojili aj Spolkový úrad pre bezpečnosť informačnej techniky.

Zinscenovať útok sa hackerom podarilo aj na stránku Roberta Fica:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy