Zatiahnuté
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Starosta mesta odmietol pochovať rómske dievča, vyvolal pobúrenie
Zdielať na
Zahraničie

Starosta mesta odmietol pochovať rómske dievča, vyvolal pobúrenie

Zdroj: SITA

CHAMPLAN / Rozhodnutie starostu francúzskeho mesta Champlan zakázať pohreb rómskeho dievčatka na obecnom cintoríne, vyvolalo pobúrenie. Podľa neho majú prednostné právo na miesto posledného odpočinku tí, ktorí platia dane. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

Rómske dievčatko, ktorého rodina údajne žije v osade neďaleko dvaapoltisícového mesta Champlan, asi dvadsať kilometrov od Paríža, zomrelo 26. decembra na syndróm náhleho úmrtia kojencov.

Dochádzajú miesta

Starosta Christian Leclerc svoje rozhodnutie neposkytnúť miesto na jej pochovanie zdôvodnil tým, že na obecnom cintoríne dochádzajú voľné miesta. Prednostne ho tak získajú ľudia, ktorí platia v meste dane.

Hrobové miesto na pochovanie dievčatka už ponúkol starosta neďalekého mesta Wissous Richard Trinquier. Tamojší cintorín vraj prijem telo Rómky rovnako ako kohoľvek iného. "Každý má právo na slušný pohreb," uviedol.

Postup svojho kolegu v úrade označil za "nepochopiteľný" a "nehumánny". Pohreb by sa malo nakoniec konať v pondelok, desať dní po smrti dievčaťa.

Rasizmus a xenofóbia

Kritiky sa Leclerc dočkal taktiež zo strany aktivistov bojujúcich za väčšiu solidaritu s Rómami. Správanie sa starostu Champlanu označili za "prípad rasizmu a xenofóbie." "Tvárou v tvár smrti by sme si mali byť všetci rovní," podotkol k prípadu poslanec francúzskeho parlamentu za zelených François de Rugy.

Prítomnosti Rómov z východnej Európy, predovšetkým z Rumunska a Bulharska, je vo Francúzsku žhavou politickou témou. Krajina presadzuje jeden z vôbec najprísnejších postupov proti rómskym imigrantom, vrátane pravidlá likvidácie ich táborov a nútených deportácií do krajiny pôvodu. Proti tomu protestujú ochrancovia ľudských práv.

Vo Francúzsku žije takmer dvadsať tisíc Rómov a bývajú v provizórnych osadách na okrajoch mesta.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy