Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Do ukrajinského Donbasu prišiel vianočný konvoj s humanitárnou pomocou
Zdielať na
Zahraničie

Do ukrajinského Donbasu prišiel vianočný konvoj s humanitárnou pomocou

DONBAS / Hlavná časť povstaleckých síl v Donbase sa cez víkend stiahla od línie dotyku s ukrajinskými jednotkami. Z fronty ustúpili ruské jednotky aj dobrovoľníci. Proruskí radikáli na svojich miestach zostali. Do nepokojnej oblasti dorazil včera popoludní aj humanitárny konvoj.

"Počas víkendu bol v Luhanskej a Doneckej oblasti zaznamenaný odchod základnej časti jednotiek ruských a teroristických vojsk od línie dotky s ukrajinskými vojskami," citoval z analýzy ukrajinského armádneho analytika Dmytrija Tymčuka spravodajský server Cenzor. 

Povstalecké vojská ale v niekoľkých sektoroch ostávajú. Ide najmä o približne štyridsaťkilometrový úsek medzi mestami Lysyčansk a Pervomajsk v Luhanskej oblasti a niektoré sektory frontu pri Donecku a mestách Telmanov, Novoazovsk v Doneckej oblasti.

Ústup ruských jednotiek

Podľa Tymčuka, ktorého informácie z miest bojov sú väčšinou presné, z fronty ustúpili najmä ruské jednotky. Zatiaľčo oddiely proruských radikálov zostali na miestach silnejšieho sústredenia oddielu ukrajinskej armády.

Oficiálne armádne zdroje informáciu o sťahovaní povstaleckých jednotiek zatiaľ nepotvrdili. Správa ukrajinskej armády o bojoch za posledných 24 hodín hovorí o lokálnych prestrelkách pri obci Slovjanoserbsk, Frunze a Krymske v Luhanskej oblasti a menších bojoch pri meste Debalceve v Doneckej oblasti. Šesť útokov povstaleckých vojsk zaznamenali ukrajinskí vojaci aj v areáli doneckého letiska.

O obetiach víkendových bojov sa armádne velenie nezmieňuje. Od začiatku proruského povstania v polovici apríla zahynulo v Donbase a okolí podľa odhadov viac ako 4 700 ľudí, z veľkej časti civilistov.

Do nepokojnej oblasti prišiel v nedeľu vianočný konvoj, pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy