Skoro jasno
19°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Trest smrti v Pakistane. Popravia ďalších islamistov
Zdielať na

Trest smrti v Pakistane. Popravia ďalších islamistov

ISLAMABÁD / Rozhodnutie obnoviť trest smrti v Pakistane má prvých popravených a u ďalších desiatich bude trest vykonaný v najbližšej dobe. Pakistanská vláda zareagovala na smrť 132 detí, ktoré skupina radikálov povraždila v škole v Pešaváre.

V piatok obesili dvoch islamistov v meste Fajsalabád. Pakistanské médiá uviedli, že jeden z nich bol odsúdený za útok na ústredie pakistanskej armády v roku 2009, druhý za pokus o atentát na bývalého predsedu vlády Parvíza Mušarafa.

Ďalších šesť v provincii Pandžáb a štyria v provincii Sindh by mali byť popravení v najbližších dňoch.

V celách smrti 8 000 väzňov

Pôvodne pakistanské úrady uvalili v roku 2008 na trest smrti moratórium, takže odsúdeným bol trest odložený na neurčito.

Súčasná napätá situácia po útoku vo vojenskej škole v Peševáre ale viedla vládu k obnoveniu tohto trestu.

V Pakistane udeľujú trest smrti pomerne často. Organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International odhaduje, že je v celách smrti viac než 8 000 väzňov.

Premiér Naváz Šaríf od svojho nástupu v roku 2013 prejavoval záujem moratórium zrušiť a vrátiť sa k popravám, uskutočnenie pritom odkladal.

Podnet mu dalo sedemčlenné samovražedné komando pakistanského hnutia Taliban. Než sa podarilo armáde monštrum zastaviť, stihlo povraždiť 141 ľudí, z toho 132 detí vo veku desať až dvadsať rokov, informoval The Guardian. Ďalších 250 osôb bolo zranených.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy