Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Útok na školu si vyžiadal najmenej 130 mŕtvych
Zdielať na
Zahraničie

Útok na školu si vyžiadal najmenej 130 mŕtvych

PEŠÁVAR / Útok bojovníkov islamistického hnutia Taliban na školu v pakistánskom meste Péšavár si vyžiadal už 130 mŕtvych a 122 zranených. Viac ako stovku obetí tvoria žiaci školy, ktorú navštevujú deti pakistanských vojakov. Zabití boli aj štyria zo šiestich útočníkov a po ďalších dvoch v budove pátrajú.

O počete mŕtvych informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na provinčnú vládu. Podľa nej bude vražedná bilancia zrejme ďalej stúpať. Jedná sa o najkrvavejší útok povstalcov v krajine za posledné roky.

Päťsto rukojemníkov

Ozbrojenci dopoludnia obsadili školu a viac ako 500 žiakov, prevažne vo veku od 10 do 20 rokov, a učiteľov zajali ako rukojemníkov. Armáda v prehlásení oznámila, že väčšinu rukojemníkov evakuovali. "Prebieha záchranná vojenská operácia. Prestrelky pokračujú. Veľké množstvo žiakov, študentov a zamestnancov bolo evakuovaných," napísala armáda.

Najmenej jeden z útočníkov odpálil nálož, ktorú mal pripevnenú na tele, uviedol Parvíz Chattak, šéf vládnej provincie Chajbar Pachtnchvá, kde sa Péšávar nachádza. Práve táto explózia má podľa BBC na svedomí veľký počet mŕtvych. 

Pakistanský premiér Naváz Šarif označil masaker v škole za "národnú tragédiu" a vydal sa na miesto.

Mnohí sú v kritickom stave

Do školy, ktorú navštevujú žiaci 1. až 10. ročníku, vtrhli útočníci o pol jedenastej miestneho času (6:30 SEČ) oblečení vo vojenských uniformách. Krátko potom školu obkľúčili vojaci a policajti a okamžite sa rozpútala prestrelka. Nad budovou prelietavali vrtuľníky. Sanitky okamžite prevážali ranených do nemocníc. Mnohí z nich sú údajne v kritickom stave.

Pakistanská odnož Talibanu prijala zodpovednosť za akciu v telefonáte médiám prostredníctvom svojho hovorcu Muhammada Churasáního. Hnutie uviedlo, že si "školu vybralo ako cieľ, pretože vojaci si berú za cieľ naše rodiny a my chcela, aby pocítili našu bolesť."

Odvetný útok

"Jedná sa o odvetný útok za armádnu ofenzívu v Severnom Vaziristane," konštatoval CHurasání a poukázal na vojenskú operáciu namierenú proti Talibanu, ktorá bola zahájená v júni.

Predstavitelia Talibanu prehlásili, že o útoku rozhodli potom, čo zistili, že deti niekoľkých vysokých armádnych činiteľov navštevujú túto školu.

Agentúra AP napísala, že do školy, ktorá sa nachádza na okrami komplexu kasární, chodia aj deti civilistov. "Naši samovražední atentátnici vstúpili do školy. Majú inštrukcie neubližovať deťom, ale zamerať sa na dospelých študentov a armádny personál," dodal hovorca Talibanu.

Nikto netušil, čo sa deje

Jeden zo zranených študentov Abdulláh Džamal vypovedal, že v dobe útoku bol v skupine žiakov ôsmej, deviatej a desiatej triedy, ktorým pakistanskí lekári práve vysvetľovali pravidlá prvej pomoci. Podľa Džamala najskôr nikto netušil, čo sa deje.

"Potom som videl, ako deti padajú na zem, plakali a kričali. Aj ja som spadol. Neskôr som zistil, že mám v nohe guľku," povedal. "Všetky deti mali strelné rany. Všetky deti krvácali," dodal.

Jeden z učiteľov ľkoly agentúre Reuters povedal, že v dobe útoku prebiehali v niektorých triedach skúšky. "Boli sme práve v skúškovej miestnosti, keď začal útok. Pol hody na to prišli vojaci. Teraz prehľadávajú jednu triedu za druhou," opísal.

maps.google.sk

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy