Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Po útoku na školu povolil premiér trest smrti
Zdielať na

Po útoku na školu povolil premiér trest smrti

PEŠÁVAR / Pakistan v stredu zrušil moratórium na výkon trestu smrti za terorizmus v reakci na utorkový útok islamistického hnutia Taliban, pri ktorom v škole v Pešávare zomrelo 141 ľudí, z toho 132 detí. Masaker bol najkrvavejším teroristickým útokom v pakistanských dejinách.

Hovorca pakistanskej vlády uviedol, že rozhodnutie ministerského výboru na ukončenie moratória schválil premiér Naváz Šaríf. 

"Bolo rozhodnuté, že moratórium bude zrušené. Premiér to schválil," povedal.

Šaríf už prisľúbil, že vláda ešte zintenzívni boj proti islamským fundamentalistom. "Zaplatia za každú kvapku krvi našich detí," vyhlásil.

Volanie po zrušení moratória na popravy sa ozvalo už v utorok krátko po útoku. Niektorí vysokí pakistanskí činitelia upozornili, že moratórium povzbudzuje teroristov a limituje protiteroristické akcie v krajine.

Generálny tajomník fundamentalistickej strany Džamíjate ulemáe islám (Spoločenstvo islamských duchovných) a minister vlády Maulána Haidrí v utorok vyhlásil, že štát nemá právo pozastavovať výkony trestu smrti.

"Len príbuzní obetí majú právo omilostiť vraha, vuď so žiadosťou na vyplatenie odškodného alebo bez nej. Tak to stojí v islamskom práve," konštatoval politik, ktorého strana požaduje prijatie ústavy na základe islamského učenia sunnitského smeru.

Bezvýznamný trest

Podľa Haidrího sa teroristi ani v najmenšom neboja dôsledkov tak ohavných zločinov, akými sú vraždy, pretože je za ne čaká bezvýznamný trest.

"Páchateľov teroristických činov musíme obesiť," dodal.

K útoku na školu sa prihlásilo Pakistanské hnutie tálibov (Tehrík-i-Tálibán Pákistán), ktoré chce zosadiť vládu vo svojej krajine a založiť islamský štát.

Skupina označila útok za odpoveď na operácie vojska proti "rodinám a deťom" fundamentalistov. Väčšina zabitých študentov bola vo veku od 12 do 16 rokov.

Niekoľko obetí pochovali v noci, väčšinu však pochovajú v stredu. Smútočné ceremónie sa konajú po celom Pakistane. V krajine platí od stredy trojdňový štátny smútok.

Trest smrti

V Pakistane sa trest smrti udeľuje relatívne často, od roku 2008 ale popravy nevykonávajú. Výnimkou bol prípad člena armády odsúdeného vojenským súdom, ktorého obesili v novembri 2012.

Premiér Šaríf po svojom nástupe do funkcie v roku 2013 oznámil zámer zrušiť moratóriumna výkon trestu smrti, ani za jeho vlády sa ale zatiaľ v Pakistane nepopravovalo.

Pozrite sa, čo sa dialo v Pakistane:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy