Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Geja liečili z homosexuality elektrickými šokmi, klinika zato zaplatí
Zdielať na

Geja liečili z homosexuality elektrickými šokmi, klinika zato zaplatí

Zdroj: SITA

PEKING / Čínsky súd v piatok nariadil psychiatrickej klinike, aby vyplatila odškodné gejovi za to, že sa ho jeho lekári elektrickými šokmi snažili zmeniť na heterosexuála. Ide vôbec o prvý súdny prípad v Číne, ktorý sa týka tohto typu údajnej terapie.

Pekingský súd rozhodol, že klinika musí vyplatiť kompenzáciu vo výške 3500 juanov (asi 458 eur) pacientovi Jang Tchengovi, uviedol právnik Li Tuej-lung. Súd priznal, že nebolo treba pacienta vystavovať elektrickým šokom, pretože homosexualita si nevyžaduje liečenie. 

"S výsledkom som veľmi spokojný, nečakal som to. Súd stál na mojej strane a podporil názor, že homosexualita nie je duševná choroba a nepotrebuje liečenie," povedal.

Podľa Janga terapia zahŕňala hypnózu a elektrické šoky, ktoré mu privodili fyzické i ďalšie utrpenie.

Sita

Dobrovoľne pod nátlakom

Jang priznal, že sa na terapiu prihlásil dobrovoľne vo februári pod tlakom rodičov, ktorí chceli, aby sa oženil a mal dieťa. Jang sa tiež vyjadril, že dúfa, že verdikt súdu pomôže v Číne pri presadzovaní práv gayov, ktorí žiadajú zrušenie podobných ponúk liečby na klinikách, a že presvedčia rodičov, aby nenútili svoje homosexuálne deti podstupovať podobné zákroky.

Sita

V roku 2001 prestala Čína považovať homosexualitu za mentálnu chorobu, zatiaľ ale neexistujú žiadne zákony, ktoré by stíhali diskrimináciu sexuálnych menšín. Krajina neuznáva ani svadby osôb rovnakého pohlavia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy