Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Američania sú kanibali a brutálni vrahovia, šokuje Kim Čong-un
Zdielať na

Američania sú kanibali a brutálni vrahovia, šokuje Kim Čong-un

PCHJONGJANG/LONDÝN / Severná Kórea vyostrila svoje výpady proti Spojeným štátom. Vodca KĽDR Kim Čong-un označil Američanov za kanibalov a vyzval k "totálnemu boju proti Spojeným štátom".

Podľa denníka The Daily Telegraph je agresívna rétorika Pchjongjangu reakciou na rezolúciu Valného zhromaždenia OSN z 18. novembra.

Tá vyzýva k postaveniu severokórejského režimu pred Medzinárodný trestný súd za zločiny proti ľudskosti.

Vláda v Pchjongjangu tiež preto zorganizovala v metropole mnohotisícovú manifestáciu na protest proti tejto rezolúcii.

Kim v utorok navštívil múzeum v meste Sinčon, aby si uctil pamiatku 35 tisíc civilistov, ktorých podľa Pchjongjangu zabili na konci roku 1950 príslušníci americkej armády len za 52 dní.

"Masakre spáchané americkými imperialistickými agresormi v Sinčone jasne ukazujú, že sú to kanibali a brutálni vrahovia, ktorí v krviprelievaní nachádzajú potešenie," citovala vodcu agentúra KCNA.

Spomínal na minulosť

Kim vyzval občanov KĽDR, aby nikdy nezabudli na "zverstvá spáchané americkou armádou v priebehu trojročného kórejského konfliktu".

Dodal, že snahy Washingtonu zničiť Severnú Kóreu sú stále rafinovanejšie a že je potrebné posilniť protiamerickú výchovu v severokórejských školách.

V Pchjongjangu sa v utorok uskutočnila masová manifestácia, ktorú zorganizoval komunistický režim na protest proti rezolúcii OSN. Tá totiž odsudzuje KĽDR.

Tisíce ľudí sa preto zhromaždilo na Kim Ir-Senovom námestí s transparentmi, ktoré vychvaľovali severokórejského vodcu a odsudzovali Spojené štáty.

Právo veta má Čína a Rusko

Rezolúcia Valného zhromaždenia OSN vyzýva Bezpečnostnú radu, aby pohnala KĽDR pred Medzinárodný trestný súd.

Rezolúcia je nezáväzná a v Bezpečnostnej rade OSN zrejme nemá nádej na úspech, pretože sa očakáva, že ju zablokujú Čína a Rusko, ktoré majú právo veta.

Podľa Pchjongjangu je rezolúcia založená na nepravdivých výpovediach severokórejských utečencov.

Kim Čong-un sa pred istou dobou vyhýbal médiám i verejnosti. Doslova sa skrýval, keď sa objavil, oporou mu bola palička:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy