Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Umývači okien viseli vo výške 366 metrov, odtrhlo sa im lano
Zdielať na

Umývači okien viseli vo výške 366 metrov, odtrhlo sa im lano

NEW YORK / Týždeň po nasťahovaní prvých obyvateľov do budovy postavenej na mieste niekdajšieho Svetového obchodného centra v New Yorku uviazli na lávke umývači okien. Tých museli zachrániť hasiči.

Pri vyťahovaní na strechu sa na plošine pretrhol jeden z káblov a dvaja muži zostali visieť nad zemou na úrovni 68. poschodia vo výške 1 200 stôp, čo je 366 metrov.

Na mieste, kde kedysi stáli dvojičky, ktoré sa zrútili v roku 2001 po teroristickom útoku, vznikol nový mrakodrap One World Trade Center (WTC) so 104 poschodiami.

SITA

Mrakodrap je vysoký 540 metrov a je najvyššou stavbou v USA. Prvé firmy sa dovnútra začali sťahovať približne pred týždňom.

Lávka s umývačmi okien Juanom Lopezom a Juanoom Lizamom sa po strhnutí lana dostala do uhlu 75 stupňov. Obaja boli pripútaní a čakali na záchranu. Incident sa odohral v stredu popoludní, hasiči boli na mieste za štyri minúty.

Oboch mužov zachránili za necelé dve hodiny, keď do jedného z okien vyrezali otvor. Priestor budovy bol evakuovaný pre príprad, že by na zem začalo padať sklo.

SITA

Architekt Gary Hansen, ktorý mrakodrap navrhoval, bol v dobe zásahu náhodou na chodníku oproti. Podľa tamojších médií povedal, že na streche sú inštaloané tri zdvižné veže s vysúvacími rampami. Práve jedna z nich je určená na riešenie podobných nehôd, ako bola tá stredajšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy