Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Reagan sa ospravedlňoval Thatcher, podľahla jeho šarmu
Zdielať na

Reagan sa ospravedlňoval Thatcher, podľahla jeho šarmu

WASHINGTON/LONDÝN / Je nám veľmi ľúto, že sme to držali v tajnosti, povedal prvý americký prezident Ronald Reagan cez telefón britskej premiérke Margaret Thatcher po tom, čo americké jednotky v roku 1983 obsadili malý karibský štát neďaleko venezuelského pobrežia - Grenadu.

Odhalila to nahrávka, ktorú podľa agentúry AP zverejnil Biely dom. Jednalo sa o citlivú otázku, pretože Grenada je súčasťou britského Spoločenstva a oficiálne je jej hlavou britská kráľovná.

Urgent Fury

Operácia Urgent Fury začala 25. októbra 1983. Na ostrove s takmer sto tisíc obyvateľmi sa vylodilo viac ako sedem tisíc amerických vojakov a asi tri stovky mužov z šiestich okolitých karibských krajín (Antiguy, Barbadosu, Dominiky, Svätej Lucie, Svätého Vincenta a Jamajky).

Tieto karibské ostrovy údajne požiadali USA o zásah v krajine, kde šesť dní pred tým došlo k vojenskému prevratu. Počas neho sa moci ujali ultraľavicové sily, ktoré zabili umierneného premiéra Maurica Bishopa.

SITA

Podľahla jeho šarmu

Reagan zavolal do Londýna až keď invázia prebehla a britská premiérka sa sťažovala. Na pozadí vtedajšej studenej vojny povedala, že to môže byť vnímané ako miešanie sa Západu do vnútorných záležitostí nezávislého štátu. Prezident prísne utajenie akcie zdôvodňoval obavami z prezradenia operácie, ale zároveň uisťoval, že tieto obavy sa netýkali Britov.

Železná lady najskôr v rozhovore Reagana varovala, že inváziu pokladá za zradnú. Podľa AP nakoniec asi podľahla Reaganovmu šarmu. Poďakovala mu, že jej zavolal a zaujímala sa, ako sa darí jeho žene, prvej dáme USA Nancy Reaganovej. "Srdečne ju odo mňa pozdravujte," povedala na záver telefonátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy