Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ukrajinský Doneck bol celú noc pod paľbou
Zdielať na

Ukrajinský Doneck bol celú noc pod paľbou

Zdroj: SITA

DONECK / Východoukrajinský Doneck, ktorý je pod kontrolou proruských separatistov, zažil v noci zo soboty na nedeľu intenzívnu delostreleckú paľbu trvajúcu skoro osem hodín. Podľa spravodajky BBC išlo o najhoršie bombardovanie za posledné obdobie.

V Donecku stále trvá prímerie, ktoré bolo uzavreté začiatkom septembra. Podľa agentúry RIA Novosti rebeli oznámili, že dvaja civilisti boli zranení.

Nie je zatiaľ jasné, či zosilnenie bojov súvisí so zaznamenaným prísunom nových neoznačených vojenských vozidiel, del a tankov, ktorých prítomnosť zaznamenala agentúra AP a následne pozorovatelia OBSE. Tí uviedli, že v nedeľu zaznamenali kolóny tankov a ťažkých zbraní pri Donecku a Makijivke.

Podľa BBC sa paľba podľa všetkého ozývala z oboch strán bojovej fronty, teda separatistickej aj ukrajinskej armádnej.

Ostreľovanie obytnej časti

Podľa štábu samozvanej Doneckej ľudovej republiky ukrajinské jednotky počas noci sedemkrát ostreľovali obytné štvrti a priemyselné objekty na severovýchodnom predmestí Donecka. Dvaja civilisti utrpeli zranenia.

Štáb podľa agentúry RIA Novosti zároveň uviedol, že situácie v oblasti sa počas noci nijak výrazne nezmenila a naďalej zostáva napätá. Ani materiálne škody by po nočnej delostreleckej paľbe podľša štábu nie sú veľké. Poškodené boli tri obytné domy a zničených bolo niekoľko hospodárskych budov.

Ukrajinská vlása a rebeli sa 5. septembra v Minsku dohodli na prímerí, ktoré takmer každý deň narušujú incidenty aj boje predovšetkým v Donecku a jeho okolí. To je pod kontrolou proruských separatistov.

Neuznanie volieb

Situácia sa ešte zhoršila po voľbách povstaleckého vedenia, ktoré Kyjev a Západ odmietajú uznať. Kyjev v piatok taktiež ohlásil prejazd ruskej kolóny s desiatkami tankov, vojakov a ďalším vybavením cez rusko-ukrajinské hranice. Túto informáciu doposiaľ nepotvrdili ani Spojené štáty, ani NATO, poznamenala agentúra AFP.

Boje na východe Ukrajiny si podľa OSN vyžiadali viac než štyristo mŕtvych, prevažne civilistov.

VIAC ČÍTAJTE TU: Z Ruska prešla na Ukrajnu kolóna tankov a autá s vojakmi

VIAC ČÍTAJTE TU: Moskva poprela ruských vojakov na východe Ukrajiny

Súvisiace články

Najčítanejšie správy